Рада має ухвалити окремий закон про російську та інші мови нацменшин, – представник Зеленського в КС

 

Верховна Рада має ухвалити окремий закон, який регулюватиме статус російської і мов інших нацменшин.

Про це зазначив представник Президента у Конституційному суді Федір Веніславський під час усних слухань у справі щодо конституційності “мовного закону”.

“Верховна Рада має ухвалити окремий закон, який буде регулювати статус російської мови і інших мов нацменшин”, – цитує Веніславського “Укрінформ”.

За його словами, Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” стосується правового регулювання застосування виключно української.

“Мова виключно про українську мову. Предметом правового регулювання цього закону не є статус інших мов”, – уточнив представник глави держави у КС.

Веніславський також запевнив, що позиція президента стосовно української мови як єдиної державної залишається незмінною.

Нагадаємо, що 7 липня Велика палата Конституційного суду розпочала розгляд справи про конституційність Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.
Проте 21 червня 2019 року до КСУ надійшло подання 51 народного депутата, які просять перевірити на конституційність Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Як інформувала “Новинарня“, 25 квітня 2019 року, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня. Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

Наприкінці 2019 року нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до Ради проєкт закону, яким хоче скасувати Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Також цей народний обранець, разом із колегою з “Опозиційної платформи – За життя” Олегом Волошиним подали до парламенту проєкт закону щодо змін до регламенту ВР для “захисту російської мови”.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також вважає, що закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” треба змінювати.

Читайте також:
КСУ визнав конституційною “мовну” статтю закону “Про освіту”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна