“РНБО розуміла велику загрозу коронавірусу ще в січні. Президент теж усе знав”, – Данілов

 

У Раді нацбезпеки й оборони ще з початку січня усвідомлювали загрозу поширення коронавірусної хвороби COVID-19 і поінформували про це президента Володимира Зеленського, який цілком серйозно сприйняв небезпеку.

Про це розповів секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю “Українській правді“.

“Остаточно ми переконалися, що це велика проблема, 25 січня, коли отримали дані нашої розвідки. З того, про що там йшлося, ми зрозуміли, що буде надалі відбуватися”, – зазначив Данілов.

При цьому, за його словами, відпрацьовувати загрозу від COVID-19 окрема група експертів РНБО почала ще з 11 січня, навіть попри особливу завантаженість у зв’язку зі збиттям пасажирського літака МАУ в Ірані 8 січня.

“А з 20-го січня у нас було цілодобове чергування щодо збору інформації, за все, що відбувається, як країни світу готуються. Ми кожен, кожен день це відпрацьовували”, – розповів секретар Радбезу.

Президент Володимир Зеленський, за словами Данілова, також був поінформований про загрозу “з першого дня”. “Він відразу сприйняв, що це серйозна річ. Це було так само для мене дуже приємно, що він розуміє”, – підкреслив секретар РНБО.

Водночас він визнав, що принаймні на початковому етапі координація влади була недостатньою.

“Дуже багато людей не зрозуміло, наскільки це було загрозливо. Всі вважали, що пройде. Дуже багато таких: «А, зараз почнеться літо, і все буде добре». Думали, що це лишиться тільки в Ухані чи тільки у Китаї”, – зазначив Данілов.

Нагадав він і про те, як у січні, коли Китай почав масово закуповувати медтовари по всьому світу,  РНБО звернулася до уряду Олексія Гончарука з порадою заборонити експорт захисних масок, рукавичок та інших товарів медичного призначення.

Проте в Кабміні цю пораду проігнорували, що завершилося дефіцитом необхідних засобів (як писала “Новинарня“, у зв’язку з цим Спеціалізована антикорупційна прокуратура згодом розпочала кримінальне провадження за фактом можливої службової недбалості посадовців уряду).

Натомість РНБО, де реальність загрози “розуміли від самого початку”, почала регулярно, раз на два-три дні, збирати наради фахівців, передусім – вірусологів.

“І вони давали свої прогнози – що воно до нас прийде, що оминути це буде неможливо, до цього треба готуватися. Ми зрозуміли, що виклики будуть дуже-дуже великі”, – запевнив посадовець.

Данілов також заявив, що саме завдяки йому в Україні з’явилася посада головного державного санітарного лікаря:

“Це сталося 11 лютого, коли ми в Раді нацбезпеки зібрали велику нараду, була пані [на той час міністр охорони здоров’я Зоряна] Скалецька… І я питаю: а де наш головний санітарний лікар?. І тут така тиша…”

Коли з’ясувалося, що головного санлікаря в Україні на момент пандемії просто не існувало, Данілов, за його словами, запитав, чи присутні на нараді заступники міністра.

“Я кажу: а хто тут заступники міністра, є? Кажуть, так. Було там три заступники. Віктор [Ляшко] встав і каже: «Я заступник». Я кажу: дивіться, призначайте цю людину санітарним лікарем. От так це сталося“, – розповів секретар РНБО.

“А тоді ми очікували повернення перших українців з Уханя. І був дуже напружений момент, тому що наша система охорони здоров’я вона не була готова. Це є факт. І те, що ми розтягнули в часі цю, ситуацію, дуже багато життів врятувало“, – запевнив Данілов.

Читайте також:
Другою мовою в Україні має бути англійська, а не російська, – Данілов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна