Літак з евакуйованими тримає курс із Китаю на Україну: МОЗ просить лишатися людьми

 

Літак компанії SkyUp з евакуйованими українцями та іноземними громадянами – загалом 73 особами – ввечері в ніч на четвер, 20 лютого, вилетів з аеропорту міста Ухань, що в Китаї.

Про це повідомило посольство України в КНР.

Перед вильотом усі пасажири в обов’язковому порядку пройшли медико-санітарний контроль на предмет виявлення ознак захворювання на коронавірус COVID-19.

Попередньо повідомлялося, що на посадку з’явилися всі 48 громадян України, які були внесені до списків, та 29 іноземців.

Згодом стало відомо, що на борт китайські медики не допустили чотирьох осіб. Про це інформує УНІАН з посиланням на пресслужбу Міністерства охорони здоров’я.

Заступник глави МОЗ Віктор Ляшко розповів, що евакуація проходить у штатному режимі.

“До прийому людей готові. Літак уже вилетів. Усі пройшли відповідні перевірки. На борт допущені люди без симптомів гострої респіраторної інфекції… На етапі огляду китайськими медиками не допущено на борт чотирьох людей, троє з них українці та одна іноземка. Після цього українські фахівці, медики, які супроводжують цей рейс, провели додатково фінальний огляд. Всього на борт допущено 73 людини. По прибуттю вони будуть розміщені в обсервацію у визначеному урядом об’єкті”, – розповів Ляшко.

“Ті, кого не було допущено до евакуації, знаходяться під наглядом китайських лікарів та перебувають на постійному зв’язку з консульською службою”, – додав заступник міністра.

“Прошу не створювати паніку, зберігати здоровий глузд та розуміння, що у будь-якій ситуації треба залишатися людьми. Там могли опинитись кожен із нас чи дорога нам людина. Ми забираємо людей, які й так переживають непростий період. Серед евакуйованих – родина з 8-річним сином, молода пара, 20-річні студенти”, – зазначив Ляшко, реагуючи на протести мешканців деяких населених пунктів проти прийому на карантин евакуйованих з Уханя.

Віктор Ляшко наголосив: “Наш обов’язок – забрати їх та створити максимально комфортні умови. Це стосується не тільки організації перельоту та облаштування їхнього побуту, але й прийняття їх іншими українцями. Невже в такій великій країні немає місця для менше сотні громадян, які опинилися в складній ситуації?”.

Напередодні в МОЗ заявляли, що евакуйованих із Китаю розмістять у декількох місцях дислокації, але їх не називають через бурхливу реакцію громадськості.

Є чотири пункти дислокації. Через різні настрої серед українців вони не розголошуються. Всі чотири установи готові до прийому громадян та іноземців. Тому панікувати – це зайве”, – заявив на брифінгу заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль, якого цитує “Обозреватель“.

За словами Коваля, місця обсервації евакуйованих із Китаю забезпечені необхідними ліками та обладнанням.

“Біля місць, визначених для обсервації евакуйованих із Уханю, є інфекційні лікарні. Щодо лікування – воно симптоматичне, і ці лікарні обладнані всім необхідним обладнанням та забезпечені ліками. У місця обсервації за необхідності буде направлено додатковий медперсонал”, – розповів заступник міністра.

Він додав, що евакуйовані разом з українцями іноземці також перебуватимуть у місцях обсервації. Те саме стосується і медпрацівників, які супроводжують рейс.

Нагадаємо, на евакуацію українців із КНР уряд виділив 4,5 млн грн.

Читайте також:
На Тернопільщині звели блокпости, щоб не допустити приїзд евакуйованих з Китаю

Як інформувала “Новинарня“, в Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Медики підтвердили передачу невідомого вірусу від людини до людини. Хвороба супроводжується лихоманкою і нестачею повітря.

Місто Ухань у провінції Хубей ізолювали.

Згодом стало відомо, що вірус не настільки небезпечний, як вважалося спочатку, і виліковуються у 4-5 разів більше людей, ніж помирають.

4 лютого в японському порту Йокогами поставили на карантин круїзний лайнер Diamond Princess, оскільки в одного з пасажирів виявили коронавірус 2019-nCoV (COVID-19). Під наглядом лікарів на судні перебували близько 3700 осіб із 56 країн, включаючи членів екіпажу. На судні були 25 громадян України, всі вони члени екіпажу. Захворіли два українці. Їх разом з іншими інфікованими перемістили до шпиталю.
Станом на 19 лютого зараження було зафіксовано у 542 пасажирів і членів екіпажу. 19 лютого пасажири Diamond Princess почали полишати його борт після двотижневого карантину.

Станом на цей день по всьому світу було зареєстровано понад 74 тисячі підтверджених випадків зараження коронавірусом типу COVID-19, при цьому – понад 2000 смертей.

5 лютого стало відомо, що Україна отримала тестсистему для виявлення коронавірусу.

Читайте також:
РФ заборонила в’їзд громадянам Китаю через коронавірус

В Ухані від коронавірусу помер керівник однієї з найбільших лікарень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна