ДБР повернуло вилучені в ЗСУ прилади для систем наведення ракет

 

Вилучені в Повітряних сил ЗСУ прилади повернули військовим ввечері в четвер, 2 липня.

Про це в п’ятницю, 3 липня, повідомили у пресслужбі Державного бюро розслідувань.

“2 липня 2020 року о 22:50 вилучені військові прилади (клістрони) були повернуті у військові частини. За фактом вилучення військових приладів із військових частин Повітряних сил Збройних сил України у Державному бюро розслідувань розпочате службове розслідування”, – заявили в ДБР.

Напередодні Державне бюро розслідувань провело огляди військової техніки на території кількох військових частин Повітряних сил Збройних сил України. Слідчі вилучили сім клістронів. Три з них повернули того ж дня. У відомстві зазначили, що керівництво ДБР ініціювало службове розслідування, під час якого буде надана оцінка правомірності дій працівників бюро.

ДБР відкрило кримінальне провадження через можливе перевищення влади або службових повноважень працівниками бюро та СБУ під час вилучення військового майна (частина 3 статті 365 Кримінального кодексу України).

Командування Повітряних сил Збройних сил України раніше повідомило, що обшуки відбулися в одній із військових частин у Хмельницькому (А2860) та в зенітних ракетних бригадах на Одещині (в/ч А2800) та Херсонщині (в/ч А1836).

Водночас народний депутат від “Європейської солідарності”, генерал-лейтенант Михайло Забродський з трибуни парламенту в п’ятницю, 3 липня, заявив, що вилучення слідчими ДБР елементів із засобів системи протиповітряної оборони України було незаконним і призвело до відключення цієї системи.

“ППО країни – це не те, що захищає і прикриває лише угруповання військ, це те, що захищає і прикриває від засобів повітряного нападу насамперед адміністративні центри і елементи інфраструктури. Врешті-решт – цивільне населення”, –  наголосив генерал Забродський.

Він зауважив, що “декілька клістронів – це декілька непрацюючих комплексів виявлення, наведення і ураження”.

“Це – діра в нашому повітряному просторі тривалістю понад добу, завширшки декілька сотень кілометрів”, – зазначив Забродський.

“Ми вимагаємо від міністерства оборони не млявої оцінки і не службових розслідувань, а чіткої відповіді: хто винен у тому, що відбулося. Ми вимагаємо від генеральної прокурорки Венедіктової чіткої оцінки дій “фахівців” з ДБР, які останнім часом відзначилися лише штурмами музеїв і висуванням маревних звинувачень проти опозиції”, – сказав нардеп.

Читайте також:
Під час навчань “Кавказ-2020” Росія може вдаватися до провокацій, – ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна