Антимонопольний комітет оштрафував фармкомпанію на 528 тис. грн за рекламу “ліків від коронавірусу”

 

Антимонопольний комітет України оштрафував компанію ТОВ “Юрія-фарм” на 528 тисяч гривень за те, що рекламує свій препарат “Декасан” як нібито дієвий у боротьбі з коронавірусами.

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

“Антимонопольний комітет прийняв рішення визнати, що ТОВ «Юрія-фарм» вчинило порушення, передбачене статтею 15 Закону «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді повідомлення неправдивих відомостей у рекламному ролику лікарського засобу «Декасан» без належного обґрунтування відповідно до чинного законодавства. Зокрема, без наявності офіційних рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо його застосування”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що такими діями підприємство порушило конкурентне законодавство, вводило в оману споживачів та могло отримати конкурентну перевагу над іншими виробниками лікарських засобів, які не поширювали неправдивих відомостей про лікувальні властивості власних препаратів.

За це порушення на ТОВ “Юрія-фарм” накладено штраф у розмірі 528 тисяч гривень. Штраф підлягає сплаті у двомісячний строк з дня одержання рішення.

Порушення було виявлено під час постійного моніторингу порушень законодавства про захист від недобросовісної конкуренції у рекламі лікарських засобів: у рекламному ролику “Декасану” на телеканалі “1+1”, зокрема, вказувалося, що цей засіб “Діє на всі складні віруси, включаючи коронавіруси!”.

В АМКУ підкреслили, що жодної інформації про такі властивості в інструкції до “Декасану” не було. Так само не існує даних про будь-які клінічні дослідження, які б підтвердили лікувальний або профілактичний ефект препарату щодо хвороби COVID-19.

Окрім цього, дані про лікування або профілактику коронавірусу цим засобом не відповідають офіційній інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я і Міністерства охорони здоров’я України.

У березні Антимонопольний комітет надав обов’язкові для розгляду рекомендації виробникам ліків, рекламним холдингам і телеканалам, із вимогою утриматися від реклами “ліків проти COVID-19”, позаяк підтвердженого медичного засобу саме для лікування коронавірусної хвороби досі не існує.

Тоді в АМКУ попередили, що штрафуватимуть порушників, які вводитимуть споживачів в оману щодо лікування коронавірусу.

Читайте також:
Для розробки ефективних ліків і вакцини проти COVID-19 потрібно понад $31 млрд на рік, – ВООЗ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна