Кадиров запропонував обрати Путіна “довічним президентом Росії”

 

Чеченський очільник Рамзан Кадиров запропонував обрати Володимира Путіна довічним президентом РФ.

Про це глава російського регіону Чечня заявив під час наради з чиновниками про голосування щодо поправок до конституції Росії, інформує “Радіо Свобода“.

“Я завжди говорив, ми повинні обирати Володимира Путіна довічним президентом. Сьогодні хто може замінити його? Немає такого політичного лідера в світовому масштабі. Ми повинні пишатися цим. Сьогоднішня Чеченська республіка – такого ніколи у нас в історії не було, тому ми сьогодні живемо в правовій державі в Російській Федерації. Ми громадяни цієї великої країни”, – не пошкодував дифірамбів на адресу кремлівського господаря Кадиров.

Як відомо, Володимир Путін перебуває при владі в Росії з 2000 року, а де-факто – з серпня 1999-го, коли на той час президент Росії Борис Єльцин призначив голову ФСБ виконуючим обов’язки голови уряду РФ та проголосив своїм наступником.

Після того як 31 грудня 1999 року Єльци оголосив, що “стомився і йде” з посади президента, Путін спершу керував державою як в.о., а в березні 2000 року був офіційно обраний президентом на загальнонаціональних виборах. У 2004-му був переобраний на другий термін (тоді президентський термін у Росії становив чотири роки).

Втретє поспіль балотуватися в президенти не дозволяла конституція, тому 2008 року Путін і тодішній прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв провели так звану “рокіровку”: на наступні чотири роки президентом став Медведєв, а Путін обійняв посаду глави уряду.

Ця перерва дозволила йому знову претендувати на посаду президента, і на виборах 2012 року Путін був обраний на третій термін. Тривалість президентських повноважень, починаючи з цього року, була збільшена з чотирьох до шести років.

У 2018 році він став президентом учетверте.

З 25 червня по 1 липня включно у Росії відбувається голосування за ініційовані Путіним поправки до конституції. Якщо вони будуть ухвалені, то, серед іншого, президентські терміни 67-річного Путіна будуть “обнулені”, і він зможе піти на вибори також у 2024 і 2030 роках.

Читайте також:
Поправку до конституції РФ вносять, аби не повернути Крим Україні,
– російський політик

Якути й татари виступили проти надання росіянам особливого статусу в конституції РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна