Вибори президента Польщі: до другого туру вийшли чинний президент Дуда і мер Варшави Тшасковський

 

У першому турі президентських виборів у Польщі, які відбулися 28 червня, найбільше голосів отримали чинний президент Анджей Дуда та мер Варшави Рафал Тшасковський (“Громадянська платформа”).

За даними польського центрвиборчкому, після опрацювання 99,77% протоколів Дуда, підтриманий консервативною партією монобільшості “Право і справедливість”, набрав 43,67% (8,412 млн голосів). Кандидат від ліберальної опозиції Тшасковський здобув 30,34% (5,845 млн).

Чинний президент набрав найбільше голосів у південно-східних воєводствах, що межують з Україною: у Підкарпатському – 61%, Любельському – 57%.

Переважна частина виборців Тшасковського – на північному заході. Зокрема, в Поморському воєводстві його підтримали майже 39% виборців, у Західнопоморському – 38%.

Дуда і Тшасковський вийшли в другий тур. Повторне голосування пройде 12 липня.

Як очікується, в другому турі Анджей Дуда може розраховувати на голоси Босака, а прибічники решти кандидатів імовірно підтримають опозиціонера.

На третьому місці – антисистемний кандидат Шимон Головня з 13,85%.

Висуванець “Конфедерації свободи і незалежності” Кшиштоф Босак набрав 6,75%, Владислав Косіняк-Камиш (Польська селянська партія) – 2,37%, Роберт Бедронь (“Лівиця”) – 2,21%.

Решта п’ять кандидатів отримали менше 1% кожен.

За даними Національної виборчої комісії, явка становила 64,4%.

Як відомо, вибори мали відбутися 10 травня, однак були відкладені через карантин у зв’язку з коронавірусом.

Через це голосування було дозволено також через пошту.

Читайте також:
Польща: вибори президента не відбулися, буде призначено нову дату

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна