“Побєдобєсіє” з коронавірусом: як у Москві відзначили відкладене 75-річчя Перемоги

 

У Москві та багатьох інших регіонах Росії, незважаючи на складну епідемічну ситуацію, 24 червня відбулися військові паради, присвячені 75-й річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні. При цьому до російської столиці на святкування завітали й деякі іноземні гості, хоча кілька глав держав від участі в параді відмовилися.

Спершу масштабні урочистості були заплановані на 9 травня, проте на той час кількість захворілих на коронавірус у Росії стрімко зростала, і президент РФ Володимир Путін був змушений перенести парад на пізніший термін.

Попри це, як писала “Новинарня“, вже після перенесення святкувань з’ясувалося, що ще під час квітневих репетицій параду в Підмосков’ї коронавірусом заразилося щонайменше близько чотирьох сотень російських військовослужбовців.

Фото: ТАСС

Нова дата, 24 червня, була обрана не випадково. Вона також є символічною (а російська влада, як відомо, символізм дуже любить) – саме цього числа відбувся історичний Парад Перемоги 1945 року на Красній площі в Москві.

Тож незважаючи на те, що епідеміологічна ситуація в Росії з травня не надто змінилася, на цей раз про перенесення вже не йшлося – перелік пов’язаних саме з “радянською” перемогою в Другій світовій символічних дат усе-таки не безмежний. Хоча, наприклад, акцію “Безсмертний полк” та військово-морський парад Путін призначив на 26 липня (в День військово-морського флоту РФ).

Фото: РИА НОВОСТИ

Отже, наймасштабніший парад до 75-річчя Перемоги відбувся в Москві й тривав 75 хвилин.

Спершу виступив президент Путін. У своїй промові він укотре наголосив на особливій ролі радянського народу і Червоної армії в перемозі над нацистською Німеччиною: “Ми завжди пам’ятатимемо, що нацизм поборов радянський народ”.

“Неможливо уявити, що сталося б зі світом, якби на шляху фашизму не стала Червона армія”, підкреслив президент РФ. Наприкінці промови він, утім, таки згадав, що “ми шануємо відважних бійців збройних сил усієї антигітлерівської коаліції, подвиг усіх борців з нацизмом”.

Фото: РИА НОВОСТИ

Після цього по Красній площі промарширували військові, серед яких були й представники армій Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, Індії, Китаю, Молдови, Монголії, Сербії.

За ними проїхали механізовані колони. Наприкінці над площею пролетіли літаки військової авіації.

Загалом у параді взяли участь близько 14 тисяч військовослужбовців, 234 одиниці військової техніки та 75 літальних апаратів.

Фото: ТАСС

Попри обіцянку російської влади дотримуватися протиепідемічних заходів, насправді під час усіх цих урочистостей ні про яке дотримання соціальної дистанції не йшлося. Марширували всі разом, на трибунах сиділи-стояли тісно та без масок (окрім буквально одного-двох винятків), обнімалися з нагоди “свята” палко, ну й без традиційних “міцних чоловічих поцілунків” теж, кажуть, не минулося.

Щоправда, кількість учасників заходу була значно меншою в порівнянні з тією, якою могла б бути без пандемії.

Нагадаємо, що перед парадом близько 80 ветеранів Другої світової, які мали сидіти на одній трибуні з Путіним, відправили на двотижневий карантин.

Фото: РИА НОВОСТИ

Водночас, як підрахувала Російська служба Бі-Бі-Сі, керівництво щонайменше 17 російських регіонів та міст або відмовилося від проведення параду взагалі, або перенесло його на пізнішу дату.

Читайте також:
Хвора армія: в ЗС Росії та військових вишах коронавірус виявили більш як у 3200 осіб

Через коронавірус урочистості в Москві не змогли відвідати й деякі іноземні гості, які туди нібито збиралися.

Так, президент Азербайджану Ільхам Алієв та прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відмовилися “у зв’язку з епідеміологічною ситуацією” та “продовженням карантинного режиму” в своїх країнах.

А президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков навіть до Москви прилетів, але на парад усе одно не потрапив: після прибуття вся киргизька делегація здала тест на COVID-19, і в одного з охоронців результат виявився позитивним. Тож усі члени делегації на чолі з главою держави негайно самоізолювалися й на Красну площу, відповідно, не пішли.

Ще двоє “відмовників” у причинах свого неприбуття про коронавірус не згадували. Скажімо, президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов заздалегідь повідомив російського колегу, що на парад не приїде, бо 29 червня відзначатиме своє 63-річчя – а це “вік пророка Мухаммеда”. І національні традиції вимагають відзначати таку дату “разом із сім’єю, рідними та близькими і всім народом”. А це було б неможливо, якби Бердимухамедов полетів до Москви на парад, адже в такому разі після повернення йому довелося б відбувати двотижневий карантин…

Що ж до президента Хорватії Зорана Мілановича, то в нього напередодні вильоту просто… зламався літак.

ЗРК “Бук-М3”. Фото: ТАСС

Втім, без компанії в такий важливий для себе день російський лідер не залишився. Компанію Путіну склали президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Молдови Ігор Додон, президент Таджикистану Емомалі Рахмон, президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв, член президії Боснії і Герцеговини від сербів Мілорад Додік. Був і президент Сербії Александр Вучич, який розмовляв з господарем Кремля російською мовою й називав його “дорогим другом”.

Президент РФ Володимир Путін з іноземними гостями, які приїхали на парад 24 червня 2020 р.

І, звісно ж, не обійшлося без президента Білорусі Олександра Лукашенка.Помилувавшись дійством 24 червня, білоруський очільник так розчулився, що заявив: “У столицю Батьківщини приїхали! Переможемо, вистоїмо, не хворійте!”.

Нагадаємо, що у своїй країні Лукашенко таки провів парад 9 травня, попри складну коронавірусну ситуацію.

Читайте також:
У Білорусі відбулися святкові заходи за участю тисяч глядачів,
які опозиція назвала “парадом смерті”

Тим часом станом на ранок 24 червня у Росії, згідно з офіційними даними, діагностовано 606 881 заражених коронавірусом з початку пандемії. Це – третій показник у світі після США та Бразилії.
Померло від COVID-19 в РФ щонайменше 8 513 людей, одужало – 368 822 людини (тобто активних хворих залишається 229 546).

За попередню добу федеральний штаб боротьби з коронавірусом відзвітував про 7176 нових випадків інфікування.

Найбільше нових випадків зараження виявлено в Москві та Підмосков’ї (загалом 1318). Водночас міністр охорони здоров’я РФ Михайло Мурашко заявив, що сплекс захворюваності в країні “вже йде на спад, і передусім у Москві”.

Упродовж останньої доби в Російській Федерації зроблено загалом 281 тисячі тестів на коронавірус, з початку пандемії – понад 17,8 мільйона тестів.

Фото: РИА НОВОСТИ

Читайте також:
У Росії понад 400 журналістів захворіли на коронавірус, п’ятеро – померли

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна