ВірУСИ Пєскова: Росія вийшла на друге місце у світі за кількістю хворих на COVID-19

 

Станом на першу половину дня вівторка, 12 травня, у Росії зафіксовано вже 232 243 лабораторно підтверджених випадки коронавірусної хвороби.

Із них 10 899 випадків було зафіксовано впродовж останньої доби, повідомляє російський оперативний штаб боротьби з коронавірусом.

Таким чином, за кількістю інфікованих РФ вийшла на друге місце у світі після США і перше в Європі, випередивши Іспанію, Велику Британію, Італію та решту держав.

Водночас за офіційно вказаним показником померлих із діагнозом COVID-19 (загалом 2116 пацієнтів від початку пандемії) Росія не потрапляє навіть у першу десятку “лідерів”.

Кількість тих, хто одужав, становить 43 512 людини.

За даними Росспоживнагляду на 12 травня, загалом у країні проведено 5,8 мільйона тестів на коронавірусну інфекцію, в тому числі 168 тисяч – впродовж останньої доби.

Найбільше інфікованих, як і раніше, фіксують у Москві: 5392 за добу і 121 301 загалом від початку пандемії.

З 12 травня у Москві запроваджується обов’язкове носіння не лише масок, а й рукавичок. Фото: ТАСС

Financial Times: “Росія занижує дані про смертність відсотків на 70%”

Такий низький показник летальних випадків за настільки великої кількості хворих не може не дивувати світову спільноту. Зокрема, “підозрілою” російською статистикою зацікавилося британське видання Financial Times.

“Справжнє число померлих від COVID-19 в Росії може бути на 70% більше офіційно озвучених даних”, – вважає видання.

Як зазначається у статті з цього приводу, за офіційною статистикою у квітні в Москві та Санкт-Петербурзі померли 629 пацієнтів із “коронавірусним” діагнозом.

Проте, як проаналізувала газета, рівень смертності сумарно у вказаних містах за цей місяць був на 2073 випадки вищий, ніж у середньому в цей же період за останні п’ять років.

2073−629=1444

“Таким чином, 1 444 летальні випадки понад нормальний рівень смертності залишаються неврахованими”, – зауважує британське видання.

“За даними оперативного штабу з боротьби з коронавірусом станом на 11 травня, загальна кількість росіян, померлих від COVID-19, становила 2 009 осіб. Якщо додати невраховані випадки, то виявиться, що жертв COVID-19 в Росії уже на 72% більше, ніж вказано в офіційних даних“, – додають автори статті.

Оцінка щодо 72% ґрунтується тільки на даних по Москві й Санкт-Петербургу, бо саме по цих двох містах уже оприлюднені офіційні дані про смертність за квітень, тоді як квітневі цифри в цілому по Росії очікуються лише у червні.

А отже, як зазначає FT, заниження даних по смертності може мати ще більші масштаби.

Опубліковані раніше дані про смертність за квітень 2020 року у Москві свідчать про те, що вперше за 10 років цей показник перевищив позначку в 11 тисяч – за інформацією місцевих РАГСів, у квітні в столиці РФ було видано 11 846 свідоцтв про смерть. Це на 15,6% більше, ніж у березні-2020 і на 18,4%, ніж у квітні 2019 року.

Реакція РФ: “Ми ніколи не маніпулюємо статистикою”

На статтю Financial Times уже відреагувала віце-прем’єр-міністр Росії Тетяна Голікова. Саме вона напередодні цієї публікації, 11 травня, на профільній нараді з Володимиром Путіним похвалилася, що летальність від зараження коронавірусом у Росії в сім разів нижча, ніж у всьому світі.

“Мені дуже приємно, що Financial Times дивиться наші зустрічі з президентом країни, дивиться і слухає те, що ми обговорює. Але хочу наголосити, що ті дані, які я наводила вчора на зустрічі, справді такі і є – рівень летальності в РФ у 7,6 разу нижча, ніж у світі. Ми ніколи не маніпулювали офіційною статистикою“, – запевнила Голікова на брифінгу 12 травня.

Вона також повідомила, що конкретно в Москві рівень смертності від коронавірусу у 6,8 разу нижчий, ніж у світі.

Параду немає, а вірус – є: як інфекція проникає в російську армію через “побєдоносіє”

Тим часом деякі опозиційні російські ЗМІ повідомили про те, що під час репетиції параду до Дня перемоги в Москві коронавірусом заразилося щонайменше 376 військовослужбовців.

Репетиція параду до Дня перемоги в Алабіно, Росія, квітень 2020 року. Фото із соцмереж

Як писала “Новинарня“, коли крива “коронавірусної” статистики в Росії різко поповзла вгору, президент Путін вимушено скасував проведення параду до 75-ї річниці Перемоги в Другій світовій війні, на який російська влада покладала великі пропагандистські сподівання. Точніше, пересунув дату його проведення на невизначений термін.

Проте репетиції за участю кількох тисяч військовослужбовців на той час уже тривали. І коли після скасування параду низка його потенційних учасників захворіла, то на самоізоляцію їх не поміщали.

Як пише портал журналістських розслідувань “Проект“, репетиції параду відбувалися в селі Алабіно у Підмосков’ї з кінця березня до середини квітня. На той час у країні вже запровадили обмежувальні заходи у зв’язку з поширенням коронавірусу. Та попри це, маски видавали далеко не всім учасникам репетицій, а захворілих – не ізолювали.

За даними журналістів-розслідувачів, серед заражених коронавірусом – кадети Тверського  Суворівського та Нахімовського військово-морського училищ, а також курсанти московського Військового університету та інших частин військових вишів.

Імовірно, фактична кількість тих, хто захворів, може бути більшою, бо журналістам вдалося опитати учасників параду лише із шести військових частин. А загалом у репетиціях брали участь 40 частин і закладів російського міністерства оборони (“Проект” наводить їх перелік).

Як зазначає “Проект”, керівництво навчальних закладів до останнього не хотіло визнати масштаб епідемії, кількість тих, хто захворів, занижували. Дійшло навіть до того, що коли у московський Військовий університет приїхав представник міноборони, “хворих студентів змусили встати з ліжок і розсадили перед ним за парти”.

Згідно з офіційними даними, наведеними на сайті міністерства оборони РФ станом на 11 травня, у вищих військових навчальних закладах зафіксовано 1244 інфікованих на коронавірус (в тому числі курсантів та слухачів), 521 хворий одужав.

У “довузівських” військових навчальних закладах кількість захворілих учнів, за офіційною статистикою, становить 45 осіб.

“У ході суцільного тестування в органах військового управління, об’єднаннях, з’єднаннях, військових частинах у період з березня по 11 травня 2020 року встановлено 1689 військовослужбовців з позитивними результатами на коронавірусну інфекцію, одужало 411 осіб”, – повідомляє російське оборонне відомство. Також інфіковано 399 людини ж числа цивільного персоналу збройних сил РФ.

“Корона” піднімається все вище…

Як писала “Новинарня“, 12 травня про те, що заразився коронавірусом, повідомив прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

“Так, захворів. Лікуюся”, – зазначив Пєсков на питання, чи дійсно у нього діагностували COVID-19, визнавши, що проходить лікування на госпіталізації.

Ще 30 квітня стало відомо, що коронавірусом заразився прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін.

Захворіла на “ту саму” хворобу й міністр культури Ольга Любимова.

А от президент РФ Володимир Путін, як запевняють у Кремлі, поки що тримається. Хоча ризик підхопити SARS-CoV-2 він мав ще у березні, коли відвідав лікарню в Підмосков’ї й поспілкувався з її головним лікарем Денисом Проценком. За кілька днів у головлікаря підтвердилась коронавірусна інфекція

Тоді речник президента Пєсков повідомив, що президент “регулярно тестується” і “все нормально”.

Читайте також:
У російській лікарні в пожежі загинули п’ятеро пацієнтів на апаратах ШВЛ, хворих на коронавірус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна