У Білорусі відбулися святкові заходи за участю тисяч глядачів, які опозиція назвала “парадом смерті”

 

У столиці Білорусі, незважаючи на епідемію коронавірусу, 9 травня відбувся парад з нагоди 75-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні.

У Мінську було оголошено народні гуляння та святкові концерти, передає Радіо Свобода.

До участі в параді було залучено близько 3 тисяч військовослужбовців і понад 150 одиниць техніки. На трибунах за дійством спостерігали десятки тисяч глядачів.

Частина з них була в захисних масках, проте жодної “соціальної дистанції” ніхто не дотримувався, бо розсадка була досить тісною.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко у своєму виступі назвав парад “не демонстрацією сили, а даниною пам’яті героїчної історії”, і закликав світ не засуджувати Білорусь за проведення параду під час пандемії.

“У цьому шаленому світі, що втратив орієнтири, знайдуться люди, які засуджують нас за місце і час проведення цього священного дійства. Хочу їм сказати по-людськи: не поспішайте робити висновки, а тим більше засуджувати нас, спадкоємців Перемоги, білорусів. Ми просто не могли інакше, у нас не було іншого вибору. А якби й був – ми б вчинили так само”, – заявив Лукашенко.

При цьому військовослужбовці з Росії та Китаю, які раніше мали долучитися до параду, свою участь скасували й не приїхали.

Не завітав до Мінська й жоден із керівників іноземних держав.

 

Заходи відбуваються під час спалаху коронавірусної інфекції, опозиція звинувачує владу у безвідповідальному ставленні до населення. Опозиційні ЗМІ охрестили заходи до Дня перемоги “парадом смерті”.

У Білорусі офіційно підтверджено 21 101 випадок коронавірусної інфекції, 121 людина померла, 5484 одужали. Критики звинувачують медичну владу у заниженні статистики. В країні не запроваджено карантинні заходи, влада визнавала брак масок і респіраторів.

Як писала “Новинарня“, раніше про перенесення всіх масових заходів святкування 75-річчя Перемоги у Другій світовій війні, в тому числі параду на Красній площі, заявив навіть президент Росії Володимир Путін.

Усі фото – Сергій Гудзілін, “Наша Нива”

Читайте також:
“Безсмертний полк” Бойка, радянська пілотка і дезінфектори: як у Києві відзначали День перемоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна