“Безсмертний полк” Бойка, радянська пілотка і дезінфектори: як у Києві відзначали День перемоги

доповнено

У Києві в заходах з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, попри карантин, узяли участь десятки людей.

Підходи до Парку слави, де відбувалося покладання квітів до Вічного вогню, посилено охороняли підрозділи поліції та Нацгвардії. Було встановлено пропускні пункти, де поліцейські проводили огляд учасників заходів, пропускаючи їх до меморіалу невеликими групами.

Організаторами заходів виступили ГО “Громадська солідарність” та Київська міська організація ветеранів. Як видно з фото, на підході до парку всім охочим роздавали марлеві маски.

Фото: Євген Котенко/Укрінформ

Традиційно прийшли до меморіалу і представники політичної сили “Опозиційна платформа – за життя”, зокрема народні депутати Юрій Бойко, Віктор Медведчук, Сергій Льовочкін та інші.

Юрій Бойко єдиний ніс портрет ветерана – так, як це зазвичай роблять учасники акції “Безсмертний полк”. Як повідомила пресслужба ОПЗЖ, це фотографія його діда, майора Єлізара Олександровича Рубана, який “воював у складі 4-го Українського фронту, закінчив війну у Празі, був тяжко поранений”.

В ОПЗЖ також повідомили, що поклали квіти не лише до пам’ятника Вічної слави на могилі Невідомого солдата, а й до пам’ятника радянському генералу Миколі Ватутіну.

Територію біля меморіалу з метою недопущення поширення коронавірусу щогодини дезінфікували працівники ДСНС.

Фото: Євген Котенко/Укрінформ

Як повідомляє “Громадське“, серед людей, які прийшли на акцію, був чоловік у пілотці СРСР. Поліція попросила його зняти головний убір із забороненою символікою та віддати для складання протоколу, але чоловік відмовився.

Фото: Євген Котенко/Укрінформ

У коментарі “Укрінформу” прессекретар Печерського райуправління поліції Києва Оксана Тищенко запевнила, що сутичок під час акцій у суботу біля Парку Слави не було.

Фото: Євген Котенко/Укрінформ

ОНОВЛЕНО
Як повідомила під кінець дня пресслужба Нацполіції, заходи з нагоди 9 травня у столиці пройшли без суттєвих порушень правопорядку.

“У зв’язку з карантинними обмеженнями правоохоронці пропускали на територію парку по дві особи із визначеним проміжком часу і вимогою дотримання дистанції у півтора метра, а також видавали захисні маски тим, у кого вони були відсутні. Однак, незважаючи на численні попередження, все ж деякі громадяни порушували чинне законодавство про декомунізацію та встановлені правила карантину”, – повідомили в поліції.

Як зазначається в повідомленні, поліцейські склали чотири адміністративні протоколи, які буде спрямовано до суду: один за ст. 173-3 (публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення”, а решта три – за ст. 44-3 (порушення правил щодо карантину) Кодексу про адміністративні правопорушення.

Читайте також:
На День перемоги Разумков заявив про “мирне небо над Україною”. А Венедіктова – процитувала радянську пісню

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна