Вибух у київській багатоповерхівці: під завалами рятувальники шукають ще двох людей

 

У Києві рятувальники планують до кінця дня завершити розбір завалів 10-поверхового будинку в Дарницькому районі на вул. Соломії Крушельницької, 1/5, де в неділю стався вибух. Під завалами можуть бути ще двоє мешканців.

Про це в понеділок, 22 червня, повідомив заступник глави Міністерства внутрішніх справ України Антон Геращенко у фейсбуці.

“Станом на зараз з-під завалів витягнули тіла трьох загиблих жителів. Ймовірно, під завалами можуть бути двоє чоловіків, 1967 і 1976 років народження, мешканці цього будинку. Рятувальники продовжують цілодобово вручну, ризикуючи своїм життям, розбирати завали, для того щоби врятувати людей. До вечора планується повністю закінчити ці роботи”, – написав Геращенко.

За його словами, секція 10-поверхового будинку, в якій стався вибух і де розташовані 40 квартир, відновленню не підлягає.

“Її доведеться акуратно демонтувати без загрози для безпеки сусідніх секцій житлового будинку. Наразі тримальний каркас тримається лише спеціальними тросами, що скріплюють плити, які розійшлися в різні боки”, – зазначив заступник міністра.

Геращенко повідомив, що зараз на засіданні державної комісії з питань надзвичайних ситуацій “позитивно вирішується питання про виділення коштів на придбання житла для всіх жителів тих, що втратили свої квартири внаслідок надзвичайної ситуації”. Це 40 квартир секції, що вибухнула.

Водночас керівник пресслужби управління ДСНС України в Києві Світлана Водолага повідомила, що сьогодні рятувальники вже розбирають конструкції зруйнованої будівлі саме там, де можуть бути двоє постраждалих.

“Ми вже розбираємо завали, усі ці конструкції, які обрушилися на четвертому поверсі. Зараз рятувальники працюють на четвертому поверсі, і, найімовірніше, саме там і є люди”, – сказала Водолага в ефірі телеканалу “Прямий” у понеділок уранці.

Вона нагадала, що, за інформацією поліції, один із чоловіків, яких шукають рятувальники, проживав на п’ятому поверсі, а другий – на шостому.

За словами Водолаги, вночі роботи було тимчасово припинили, тому що зовнішня стіна будівлі, яка виходить у двір, почала деформуватися, не можна було допустити “можливого обвалення” і позбавити шансу на порятунок людей, які перебувають під завалами.

“Ми спостерігали за конструкцією, як вона поводитиметься, і було ухвалено рішення, що будемо мінімальним складом ліквідувати наслідки. Тобто зараз тільки троє рятувальників працюють над розбором конструкцій усередині”, – розповіла вона.

Представник ДСНС пояснила, що рятувальники ставлять спеціальні розпірки – “від підвального приміщення і вже до сьомого поверху”, що надає стійкості конструкції.

На сайті МВС повідомляють, що жителям прилеглого під’їзду №5 (зареєстрована 71 людина) у супроводі рятувальників дозволили забрати з квартир документи та речі першої потреби. Їм запропоновано розміститися в школі-інтернаті №12.

Загалом для проведення робіт залучено понад 460 співробітників і 70 одиниць техніки, зокрема від ДСНС – близько 170 бійців і 30 одиниць техніки.

Як писала “Новинарня“, близько 10:00 у неділю, 21 червня, на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5 у Дарницькому районі столиці (неподалік від станції метро “Позняки”) стався потужний вибух у десятиповерховому житловому будинку. Суттєво пошкоджено конструкції 4-8-го поверхів у під’їзді №6.
Одразу було відомо про одну загиблу – жінку 1943 року народження. За попередньою інформацією, це власниця квартири на сьомому поверсі, де стався вибух.
Ще трьох осіб рятувальники оперативно звільнили з-під завалів, загалом 23 людини евакуйовано.
За попередніми даними ДСНС, вибухнула газоповітряна суміш, але остаточний висновок щодо причини вибуху дасть експертиза.

Читайте також:
Вибух газу в Києві: загинула жінка, на місце події приїхав Кличко.
ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна