Високий рівень “гормону стресу” у хворих на COVID-19 попереджає про високу ймовірність ускладнень

 

 

Підвищений рівень кортизолу в крові хворих на COVID-19 є додатковим маркером того, що людина перебуває в зоні ризику й переносить захворювання в особливо важкій формі, навіть якщо на момент госпіталізації її стан задовільний або навіть добрий.

Про це й свідчать результати дослідження науковців Імперського коледжу Лондона, повідомляє сайт закладу.

Гормон кортизол виробляється у відповідь на стрес, включаючи хворобу, і спричиняє зміни в обміні речовин, роботі серцево-судинної та імунної систем – щоб допомогти організму впоратися з новим викликом. Тому знижений рівень кортизолу під час захворювання може бути дуже небезпечним.

Проте занадто високий рівень цього гормона є не меншою проблемою, а у випадку COVID-19 – свідчить про ризик значних ускладнень, аж до летального результату.

У своєму дослідженні англійські науковці аналізували рівень кортизолу у 535 пацієнтів, госпіталізованих із підозрою на коронавірусну хворобу. Рівень “стресового гормона” заміряли в перші 48 годин з моменту госпіталізації.

З’ясувалося, що у 403 пацієнтів, у яких було підтверджено захворювання на COVID-19, рівень кортизолу був значно вищим, ніж у тих, в кого коронавірусна інфекція не підтвердилася.

Зазначається, що у хворих на COVID-19 показники кортизолу в крові сягали 3241 нмоль/л. Для порівняння: навіть після серйозної операції, яка є величезним стресом для організму, рівень кортизолу в середньому не перевищує показник 1000 нмоль/л.

При цьому для хворих, в яких рівень кортизолу становив 744 нмоль/л і нижче, виживаність становила 36 днів (показник виживаності в медицині використовують для оцінки стану пацієнтів в період їх перебування під наглядом, тобто в даній ситуації хворі на COVID-19, швидше за все, протягом цих 36 днів просто одужали й перестали бути пацієнтами).

Тоді як для тих інфікованих, у яких кортизолу перевищував позначку 744 нмоль/л, виживаність становила максимум 15 днів.

“З точки зору ендокринолога, вищі показники кортизолу у тих пацієнтів із COVID-19, які переносять хворобу в більш важкій формі, є природними. Але аж такий високий рівень справді є причиною для занепокоєння”, – зазначає один з керівників дослідження, професор кафедри діабету, ендокринології й метаболізму Імперського коледжу Лондона Волджіт Ділло.

“Три місяці тому, коли в лондонські лікарні почала надходити перша хвиля пацієнтів із COVID-19, ми мали дуже мало інформації про те, за яким показником оцінювати ступінь важкості й потенційного розвитку захворювання. Тепер же в нас є іще один простий маркер, який можна використовувати нарівні з показниками рівню насиченості киснем, щоб одразу визначити, які пацієнти потребують негайної госпіталізації й лікування, а які не є «першочерговими»”, – зауважує професор.

За його словами, рівень кортизолу також варто враховувати, підбираючи тактику лікування для кожного окремого пацієнта з COVID-19.

Читайте також:
Коронавірус існує: підтверджено лікарями. Розвінчуємо фейк про “вигадану” пандемію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна