Коронавірус існує: підтверджено лікарями. Розвінчуємо фейк про “вигадану” пандемію

 

“Ніякого коронавірусу не існує!”, “Пандемія – це фейк, її придумали китайські комуністи/Білл Гейтс/Дональд Трамп/Денис Шмигаль/тощо, щоб маніпулювати контрольованими масами”, “Цей коронавірус не більш небезпечний за застуду, а влада нас дурить!..”

Із кожним місяцем боротьби з коронавірусом кількість повідомлень із такими заявами у соцмережах лише зростає. “Я не знаю жодної людини, яка б захворіла на коронавірус – як я можу вірити, що він існує?” – часто пишуть прибічники таких версій.

Із таким самим успіхом можна стверджувати, що, наприклад, не існує лихоманки Ебола або навіть малярії, на яку щороку хворіють мільйони людей, десятки тисяч з яких помирають. Ви особисто на ці недуги хворіли? А ваші родичі чи друзі? Якщо ні, то як ви можете бути певні, що вони справді існують?

Втім, теорії змови завжди користуються популярністю, а переконати когось чи себе самого в правдивості того чи іншого твердження насправді нескладно. Не дарма ж навіть у найбільш розвинених державах світу досі залишаються люди, які переконані, що Земля – пласка. І навіть наводять “залізні” аргументи на підтвердження (наприклад, те, що залізниці прокладають з рівних рейок, а не закруглених).

Проте коронавірус SARS-CoV-2 справді існує і спричинює коронавірусне захворювання, яке отримало назву COVID-19 (це скорочення від англійських слів COronaVIrus Disease 2019, тобто “коронавірусна хвороба 2019”).

Вважається, що вперше його виявили в китайському місті Ухань у грудні 2019 року, хоча про точний час виникнення нового коронавірусу науковці однозначної відповіді наразі не дають – дослідження тривають.

Проте в існуванні такої інфекції наука та медицина точно не сумніваються. А швидкість поширення та велика контагіозність (тобто заразність) нової інфекції дали Всесвітній організації охорони здоров’я підстави оголосити 11 березня 2020 року про початок пандемії коронавірусного захворювання.

Станом на ранок 17 червня в усьому світі лабораторно зафіксовано 8,174 мільйона випадків зараження коронавірусом і щонайменше 443,6 тисячі померли від спричинених COVID-19 ускладнень.

Це не означає, що треба панікувати – абсолютна більшість людей із діагностованою коронавірусною хворобою все ж одужує, а значна кількість інфікованих узагалі переносить його непомітно для себе.

Проте й ігнорування заходів протиепідемічної безпеки ні до чого доброго не призведе. І про це говорять не лише представники органів влади, а й медики, які безпосередньо займаються лікуванням коронавірусної хвороби.

Адже справді небезпечним новий коронавірус робить поєднання таких чинників як заразність (відповідний показник R0 для SARS-CoV-2 становить 1,4–2,5, тоді як, скажімо, для сезонного грипу це 1,3) вкупі з певною непередбаченістю розвитку хвороби і, головне, відсутністю вакцини та ефективних засобів лікування.

“Інфекція SARS-CoV-2 – це дуже висококонтагіозна вірусна інфекція – від одного хворого виникає цілий спалах з інфікованими та хворими людьми, який дуже подібний до спалахів при кору та вітряній віспі внаслідок недотримання та грубого порушення карантинних заходів!” – наголошує завідувач відділення пульмонології Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко.

Він також зауважує, що SARS-CoV-2 – вельми підступна інфекція, адже початок клінічних проявів непередбачуваний у часі який може тривати від кількох днів до двох тижнів: “Коли ти вже думаєш, що «пронесло», раптом починається клініка”.

Пульмонолог також підкреслює, що ця коронавірусна інфекція дуже непередбачувана.

“Респіраторні прояви можуть закінчитись банальною гострою респіраторною інфекцією верхніх дихальних шляхів. Але все це може закінчитися й пневмонією, яка також має різний клінічний перебіг – від двобічної полісегментарної пневмонії без ознак важкої дихальної недостатності до швидкого погіршення з подальшим проведенням кисневої терапії”, – попереджає Яковенко.

“Із власних спостережень можу сказати, що COVID-19 – не фейк. Хворіють на нього як дорослі, так і діти. Деякі з них хворіють тяжко та потребують безперервного нагляду і допомоги”, – підтверджує завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Київської дитячої інфекційної лікарні Аліна Рязанська.

“Повною мірою розумієш серйозність ситуації, коли починаєш відчувати нестачу повітря – коли просто ідеш, розмовляєш телефоном, починаєш кашляти, а наприкінці цього нападу в тебе темніє в очах. Спочатку тобі достатньо дихання холодним повітрям під відкритим вікном. А потім недостатньо навіть кисню, який тобі подають постійно через апарат. Я розумію, що більшість людей вчаться на власних помилках. Але невже ви думаєте, що коронавірус та померлі від нього – це фейк?” – каже лікар-невролог Київської міської лікарні №1 Олексій Ареф’єв, який сам перехворів на COVID-19 і мав важку двобічну пневмонію.

“На початку я сам не усвідомлював, наскільки все серйозно. Так було поки до реанімації не потрапив перший пацієнт із COVID-19. Він був важкий, із явищами дихальної недостатності, була двобічна пневмонія. А ми ще не знали, як правильно лікувати”, – зізнався завідувач реанімаційного відділення Хмельницької інфекційної лікарні Валентин Бавровський.

В інтерв’ю місцевим журналістам він розповів також про непередбачуваність коронавірусної хвороби: часом трапляється так, що від неї помирає досить молода й загалом здорова людина, тоді як виліковуються літні люди із серйозними супутніми захворюваннями.

“Хвороба досі не вивчена і не зрозуміло, чому так”, – каже медик.

“Стан хворого може погіршитися за 2-3 години. Від середньої важкості до вкрай важкого. Ми робимо знімок, а там легень немає, над ними туман. Підключаємо до ШВЛ, робимо все, але допомогти вже не можемо. І при цьому до останньої хвилини пацієнти у свідомості й зі страхом смерті в очах”.

Читайте також:
“Не грип”: головлікар Олександрівської лікарні розповіла про найбільші небезпеки COVID-19 і неефективність плаквенілу

Ми навмисне навели свідчення саме наших, українських лікарів, які працюють у звичайних українських лікарнях.

Проте таких свідчень вистачає в багатьох країнах. Наймоторошніші історії розповідають ті медики, які працювали чи працюють в осередках найбільших спалахів коронавірусної пандемії: Італії (237,5 тисяч інфікованих), Іспанії (244,3 тис.), США (понад 2,137 млн) тощо.

І ця інтернаціональність коронавірусу також є зайвим підтвердженням його реальності. Так, ним хворіють по-різному – як кількісно, так і “якісно”, і це неабиякий виклик для науки, якій належить розібратися з причинами такої непередбачуваності й способами її побороти.

Проте поки дієвих ліків та вакцини проти COVID-19 не існує, краще все-таки зайвий раз не ризикувати й не наражатися на небезпеку. Тож дотримуйтеся соціальної дистанції, ретельно мийте руки й не торкайтеся обличчя, поки вони брудні.

Читайте також:
Хто думає, що коронавірус – це жарт, той ідіот, – Малиновський

Чіп і Гейтс: як світ заполонили фейки про зловісного мільярдера
і чому засновника Microsoft пов’язують з коронавірусом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна