ВООЗ ухвалила резолюцію про розслідування щодо пандемії COVID-19. Китай не згадали

 

Учасники 73-ї Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, яка є найвищим керівним органом ВООЗ, ухвалили резолюцію про проведення незалежного розслідування ефективності реакції світу на пандемію COVID-19.

Відповідне рішення було ухвалено у вівторок, 19 травня, інформує Reuters.

Жодна зі 194 держав — членів Всесвітньої організації охорони здоров’я не висловила заперечень проти проєкту резолюції, внесеного Євросоюзом від імені загалом понад 100 країн, включно з Австралією, Японією та Китаєм.

“Чи готова асамблея охорони здоров’я прийняти запропонований проєкт резолюції? Оскільки я не бачу запитів на виступ, я вважаю, що ніяких заперечень немає, і тому резолюція прийнята”, – заявила головуюча на сесії представниця Багамських островів Кева Байн.

Резолюція закликає якнайшвидше провести “безпристрасне, незалежне і всебічне” розслідування реакції світу на спалах COVID-19. У документі не міститься згадки про Китай або заклику з’ясувати походження коронавірусу SARS-CoV-2.

Водночас лідер КНР Сі Цзиньпінь у своєму зверненні до делегатів конференції заявив, що підтримує проведення розслідування, але вже після завершення пандемії.

Раніше довкола ініціативи про незалежне розслідування обставин появи та поширення коронавірусу, яку першою висунула Австралія, виникла дискусія.

Спершу ідею резолюції підтримали 62 країни, а Китай висловився категорично проти. Більше того, офіційний Пекін звинуватив Австралію в цілеспрямованій політичній атаці на КНР. І це при тому, що в проєкті резолюції не було згадки ні загалом про Китай, ні конкретно про місто Ухань, з якого епідемія поширилася на увесь світ.

Натомість Сполучені Штати Америки розкритикували пропозицію Австралії саме за те, що там не йдеться про КНР. На думку Вашингтона, ВООЗ має розслідувати передусім дії Китаю, який не запобіг поширенню нового коронавірусу й допустив пандемію.

Але тут уже заперечення виникли в Євросоюзу, представники якого наголосили, що таку резолюцію необхідно ухвалювати консенсусом. “Нам потрібна підтримка всіх основних гравців, і Китай – один із них”, – наголосила в цьому контексті речниця Ради ЄС Вірджинія Бату-Хенрікссон.

Зрештою державам ВООЗ таки вдалося досягнути згоди. Хоч без скандалу все одно не обійшлося: до участі в асамблеї не допустили Тайвань.

І це попри те, що раніше 23-мільйонний острів  продемонстрував значні успіхи в боротьбі з коронавірусом, тож ціла низка країн закликала ВООЗ дозволити тайванській делегації долучитися до обговорення – адже у них є чим поділитися.

Проте, як висловився міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву, секретаріат ВООЗ “піддався тиску китайського уряду“.

Тайвань заявив про відокремлення від Китаю під час громадянської війни 1949 року, але так і не проголосив незалежність. Офіційний Пекін вважає острів “бунтівною провінцією” й блокує участь Тайваню в міжнародних організаціях та заходах.

З 2009 до 2016 року Тайвань брав участь у засіданнях асамблеї ВООЗ як “спостерігач”, проте з 2016 року Китай блокує продовження цього статусу.

Всесвітня асамблея охорони здоров’я, яка відбувається щороку у штаб-квартирі ВООЗ у Женеві (Швейцарія), на цей раз через пандемію проводилася у відеоформаті й була скорочена з п’яти до двох днів.

Нагадаємо, раніше понад 120 країн закликали розслідувати причини пандемії COVID-19.

Як інформувала “Новинарня“, раніше президент США Дональд Трамп звинуватив Всесвітню організацію охорони здоров’я в тому, то вона не впоралася з пандемією коронавірусу.

Читайте також:
ВООЗ закликає Європу готуватися до другої хвилі COVID-19

Розслідування західних спецслужб: Китай приховував від світу інформацію про коронавірус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна