У “заразному” 2020 році кількість померлих в Україні менша, ніж торік, – дані Держстату. ІНФОГРАФІКА

 

 

Незважаючи на епідемію коронавірусу в Україні, смертність у перші чотири місяці 2020 року – менша за показники того самого періоду 2019 року.

Як передає “Новинарня“, такі дані поширив сайт Державної служби статистики України в експрес-випуску “Демографічна ситуація у січні-квітні 2020 року“.

Відповідно до цього повідомлення, чисельність наявного населення в Україні, за оцінкою, на 1 травня 2020 року
становила 41 млн 806 тис. 221 особу. У цей самий період 2019 року – 42 млн 055 тис. 934 особи.

За даними ДССУ, загальне скорочення населення у січні-квітні 2020 року – 96 195 осіб, тоді як у 2019 році – мінус 97 267 осіб.

Природне скорочення населення у перші чотири місяці 2020 року становило 102 950 осіб, а в той самий період 2019 року – 108 038 осіб.

Тобто коли в Україні не було коронавірусу – у 2019 році – природне скорочення населення було більшим, ніж нині.

Кількість померлих у січні-квітні 2020 року – 195 287 осіб, тоді як у 2019 році – 207 143 (без епідемії – майже на 12 тис. вища смертність по країні).

Число померлих дітей у віці до 1 року – 652 і 687 відповідно.

дані: ДССУ

Географічне охоплення

Дані щодо розрахунку (оцінки) чисельності населення охоплюють усі регіони України, крім тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя. Дані щодо природного та міграційного рухів населення сформовані на основі наявних адміністративних даних без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Методологія та визначення

Наявне населення – населення, яке на момент перепису перебуває на певній території, враховуючи
осіб, що тимчасово мешкають (за умови їхньої відсутності в місці проживання не більше ніж 12 місяців).

Постійне населення – населення, яке постійно мешкає на момент перепису на певній території, враховуючи тимчасово відсутніх, якщо їхня відсутність у місці проживання не перевищувала 12 місяців.

Середня чисельність населення (наявного/постійного) розрахована як середня арифметична з чисельності на початок і кінець періоду спостереження.

Розрахунки (оцінки) чисельності населення проводяться щомісячно станом на початок кожного місяця і щорічно станом на 1 січня на основі наявних адміністративних даних і на підставі підсумків останнього перепису населення, до яких додається кількість живонароджених і прибулих на певну територію і віднімається кількість померлих і вибулих із цієї території.

Загальний приріст (скорочення) населення – сума природного приросту (скорочення) та міграційного приросту (скорочення).

Природний приріст (скорочення) населення – різниця між кількістю живонароджених та кількістю померлих.

Інформація щодо кількості живонароджених і померлих (у т. ч. дітей у віці до 1 року) сформована за даними актових записів цивільного стану, які надають територіальні органи Міністерства юстиції України.

Міграційний приріст (скорочення) населення – різниця між кількістю прибулих на певну територію та кількістю вибулих за її межі.

Інформація щодо міграції сформована за даними реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання, які надають органи реєстрації (виконавчі органи сільської, селищної або міської ради, сільські голови (якщо відповідно до законодавства виконавчий орган сільської ради не утворено)).

Перегляд даних
Оновлення даних здійснюється після проведення чергового перепису населення, а також у разі змін розрахунків (оцінок) чисельності населення внаслідок адміністративно-територіальних змін у звітному періоді. У наступних публікаціях наводяться відкориговані раніше опубліковані дані.

Читайте також:
Коронавірус був в Італії ще в грудні-2019, за два місяці до першого “офіційного” хворого

Нагадаємо, перший випадок зараження коронавірусом COVID-19 в Україні зафіксували 3 березня 2020 року. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною. 20 березня стало відомо, що він вилікувався.

Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка в лікарні в Радомишлі. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.

Відтоді, станом на 19 червня, коронавірус було діагностовано у 34 984 українців, із них 16 033  одужали, 985 – померли.
Наразі в Україні 17 966 активних випадків COVID-19, що підтверджені лабораторними тестами.

Карантинні обмеження в умовах пандемії COVID-19 в Україні були запроваджені з 12 березня.

Із 6 квітня уряд посилив карантинні заходи, а надалі скоригував.

22 квітня Кабмін продовжив карантин до 11 травня, після цього – дещо пом’якшив, але продовжив решту карантинних обмежень до 22 травня.

20 травня уряд запровадив адаптивний карантин до 22 червня (тобто обмежувальні заходи поступово пом’якшуватимуться залежно від епідемічної ситуації в кожному регіоні).

Чергові етапи послаблення карантину в Україні почалася 5 червня. а потім – 10 червня, коли можуть відкриватися зокрема бази відпочинку і КПВВ. Згодом уряд продовжив адаптивний карантин до 31 липня.

Читайте також:
В Україні – найбільше за весь час зростання захворюваності на COVID-19. ДИНАМІКА

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.