Профільний комітет відхилив “антимовний” законопроєкт Бужанського, проте його розглянуть у Раді

 

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики відхилив законопроєкт №2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо навчання державою мовою в закладах освіти” авторства “слуги народу” Максима Бужанського про відтермінування остаточної українізації шкільної освіти.

Про це в середу, 17 червня, повідомив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович у фейсбуці.

“За проголосували дев’ять депутатів. Зокрема, всі представники “ЄС” і більша частина “слуг народу”, проти – п’ять, депутати з “Слуги народу” і “Опозиційної платформи – За життя”, – зазначив В’ятрович.

Водночас голова профільного комітету – Микита Потураєв – утримався.

“Рішення комітету правильне, але, попри це, як повідомив голова комітету, законопроєкт все одно винесуть на пленарне засідання. Так що головна битва – попереду, і від неї залежить, чи вдаться русифікаторам повернути українську освіту навіть не в часи Табачника, а в часи УРСР. Ми маємо це зупинити!”, – написав В’ятрович.

Нагадаємо, 30 квітня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував відправити на доопрацювання скандальний законопроєкт Максима Бужанського №2362.

Він передбачає зміни до законів про мову і про освіту, які переносять із вересня 2020-го на вересень 2023 року перехід на українську мову навчання учнів 5-11 класів, що досі навчалися російською.

Громадські активісти з групи “Мова об’єднує“, вважають, що “цей проєкт вигідний виключно Москві та промосковським силам в Україні”, і в разі ухвалення правок Бужанського перехід освіти на українську мову буде зірвано. Однак багато хто у владі виступає за розгляд цього проєкту на сесії ВР.

18 березня профільний комітет Ради вже відкладав розгляд цього законопроєкту.

Читайте також:
“Слуги народу” хочуть виконати московську забаганку і змінити закон про мову, – В’ятрович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна