Учені й громадські діячі у зверненні до Зеленського закликали не переслідувати Порошенка

 

Відомі вчені і громадські діячі підтримали звернення до президента України Володимира Зеленського із закликом припинити політичні переслідування Петра Порошенка та інших опозиційних діячів, а натомість спрямувати зусилля на консолідацію суспільства у протидії російській агресії.

“Із великим сумом маємо констатувати, що в Україну повернулись репресії проти політичних опонентів. Обурливо, що основним об’єктом цих репресій став Петро Порошенко – людина, зусиллями якої Україна змогла вистояти у протистоянні з Росією у найтяжчі роки. Маємо нагадати, що першопочатково всі ці справи були ініційовані членами колишньої команди Януковича. Вони суголосні меседжам ворожої російської пропаганди. І саме ці ініціативи радо підтримала і вкрай топорно намагається реалізувати команда нинішнього президента України”, – йдеться у зверненні, розміщеному на фейсбук-сторінці одного з підписантів, колишнього політв’язня, члена ініціативної групи “Першого грудня” Йосипа Зісельса.

Крім нього, звернення підписали письменник і дипломат Юрій Щербак, філософ Євген Бистрицький, професор Національного університету “Києво-Могилянська академія”, міністр освіти і науки у 2014-2016 рр. Сергій Квіт, головний редактор журналу “Ї” Тарас Возняк, академік НАНУ, Герой України, учасник групи “Першого грудня” Ігор Юхновський, головуючий групи “Першого грудня” Ярослав Яцків, професор, членкор НАН України Сергій Рябченко та інші.

Підписанти звертають увагу на те, що такі незаконні дії послаблюють позицію України на міжнародній арені, оскільки Порошенко втілював світу рішучий опір російській агресії.

“А що уособлює на цьому фоні команда Зеленського, переслідуючи Порошенка? Зокрема, за похід українських кораблів українськими територіальними водами? За початок контрнаступу проти сил агресора, що вторглися в Україну? За призначення у силових структурах, для підвищення їхньої ефективності?” – риторично запитують підписанти звернення.

Вони зазначають, що фактично частина порушених справ спрямовані на визнання злочинними дій Порошенка, спрямованих на захист України: контрнаступ проти сил агресора, використання ВМС для посилення захисту української території, призначення в силових структурах.

“Звинувачення президента України за видання указу про кадрове призначення у Службу зовнішньої розвідки України виглядають вкрай дивно, адже це його конституційні повноваження. Крім іншого, це може поставити під сумнів будь-які кадрові рішення, які ухвалює як нинішній, так і майбутні очільники держави. Це – небезпечний прецедент”, – йдеться у зверненні.

Підписанти наголошують, що побудувати державу справедливості, виконати обіцянки перед народом на “юридичному треші” нікому ще не вдавалося.

“Як і не вдасться заховатися за ним від питань суспільства щодо неефективної політики всередині країни і послабленням України на міжнародній арені. Не варто наслідувати приклад Януковича. Він призводить до руйнівних наслідків, і в першу чергу для влади”, – ідеться у відозві.

Підписанти переконані, що найкраще, що може зробити нинішня владна команда – це припинити політичні переслідування і зосередитися на об’єднанні українського суспільства у протидії російській агресії, почати займатися відстоюванням інтересів України на міжнародній арені і поліпшенням рівня життя людей в Україні.

Документ відкритий для підписання для всіх, хто погоджується з ним.

Читайте також:
“Євросолідарність” заявила про незаконне стеження за Порошенком. І вимагає порушити справу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна