Лесь Подерв’янський: Ця зараза виявилася достатньо зло***учою

 

Застосування владою Володимира Зеленського проти її політичних опонентів Державного бюро розслідувань не закінчиться нічим хорошим насамперед для неї самої.

Про це заявив письменник Лесь Подерв’янський в ефірі програми “Гончаренко рулить” на YouTube “5-го каналу”, коментуючи недавні події в Музеї Гончара та інші прояви тиску на опозицію з боку ДБР.

“Нічим добрим це не закінчиться. В першу чергу для них. Це ж якісь дебіли. Нащо таке робити? Це помилка, як казав Талейран, помилка, що гірша за злочин”, – сказав митець.

“Вони (команда Зеленського) роблять про*об за про*бом, і нащо вони це роблять, я не знаю. Можливо, це рівень IQ такий”, – зазначив Подерв’янський.

Він вважає прихід Зеленського до влади закономірним, адже це прояв “совкового” характеру, який залишається поширеним серед українців.

“95-й квартал” – це еманація світового зла. Тому що це еманація КВНа, а КВН – еманація совка”, – сказав письменник.

“Ми переживаємо драматичні моменти нашої історії. І мені здається, що розвиток подій закономірний. Відбувається революція, потім реставрація, потім знову революція…
У нас дуже великий відсоток людей живе в совку. Ця зараза виявилася достатньо зло*бучою. Здавалося б, люди, які цього совка майже не бачили, все одно ментально живуть у цьому совку”, – констатує Лесь Подерв’янський.

Говорячи про більшість у Верховній Раді, він відзначив: “Совок їх вибрав, і совок в них сидить. Але це ненадовго”.

Розвиваючи цю думку, Подерв’янський запропонував створити в Україні показову “совкову резервацію”, відправляти туди молодших людей із такими поглядами як покарання, аби вони виправлялися.

“Було б непогано зробити такий соціальний експеримент (але при іншій владі): створити совкову резервацію, водити туди екскурсії, з проживанням у тому місці, а деяких людей пхати туди примусово. Таке м’яке покарання: місяць, або два, або рік. Це не буде тюрма, але там будуть черги, там не буде туалетного паперу й усього іншого, чого не було в СРСР. Я думаю, що це вилікувало б”, – сказав Лесь Подерв’янський.

Відповідаючи на запитання ведучого, який згадав його твір “Казка про Рєпку“, Подерв’янський визнав: “Щодо політики, дракони в нас точно поменшали… Є якась еволюція, і вона може йти кудись убік, і негативно теж. Може побільшати дебілів, і це теж буде еволюція”.

Водночас знаменитий київський митець не драматизує нинішні політичні події.

“Ми молода країна, і ми маємо вигрібати те, що має вигрібати кожна країна на зламі історичних подій. Не треба сприймати все з таким драматизмом: от, ми українці, тільки в нас усе через сраку… Та ні, ми такі ж люди, як і всі… Ми за тридцять років мало чому навчилися. Але що таке тридцять років для країни? Це нічого. Це для людини багато. Людей, звичайно, шкода, але в цьому ніхто не винен, крім них самих“, – каже Подерв’янський.

Він також розповів, що на карантині написав коротке оповідання “Дідова наука, або Соціалізація білогвардійця”.

Як відомо, під час виборів 2019 року письменник, драматург і художник Лесь (Олександр) Подерв’янський активно підтримував Петра Порошенка.

Читайте також:
В’ятрович про гуманітарну політику Зеленського: Back in Зе USSR, тепер ми це точно бачимо

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна