Порошенко висунувся на другий термін

оновлено

Чинний президент України Петро Порошенко балотуватиметься на другий термін.

Як передає “Новинарня“, про свою участь у виборчій кампанії 2019 року він оголосив у вівторок, 29 січня, виступаючи на форумі “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом” у Києві.

“Почуття глибокої відповідальності перед країною, перед сучасниками, перед минулими і прийдешніми поколіннями українців спонукали мене прийняти рішення кандидувати ще раз на посаду Президента України”, – сказав Порошенко.

Глава держави зазначив, що “просить у виборців мандат на те, щоби гарантувати незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції, незалежності України”.

Він підкреслив, що в своїй президентській роботі має, “чим пишатися і за що вибачатися”, але не хоче зупинятися на півдорозі розбудови держави.

“Завершуючи п’ятирічну каденцію, стартую знову заради збереження стратегічного курсу на Європейський Союз та НАТО, курсу на перетворення України у велику успішну країну щасливих людей”, – наголосив  Порошенко.

“У 2024 році ми подамо заявку на вступ до Євросоюзу, отримаємо і немає жодного сумніву, що ми отримаємо і почнемо виконувати План дій щодо членства в НАТО“, – зазначив президент.

З’їзд відкрив співак, лідер гурту “Плач Єремії” Тарас Чубай, який на сцені під гітару виконав пісню УПА “Буде нам з тобою що згадати”.
Після цього Чубай, Тарас Компаніченко, Іван Леньо з гурту “Козак систем” і Фома з “Мандрів” заспівали “Марш нової армії” – “Зродились ми великої години” (перероблений гімн ОУН).

Епіфаній й Ірина Геращенко Порошенко 3 Порошенко 1 Порошенко 4 Ірина Геращенко Подя Ігор Гордійчук Поршенко Расмуссен за Порошенка _1 Расмуссен за Порошенка ветерани АТО за Порошенка Володимир Горбулін висування Порошенка_1 Петро Порошенко й Епіфаній Марина Порошенко внуки Порошенка Порошенко 2 висування Порошенка Петро Порошенко гімн України Ярош і Штефан
<
>

У залі Міжнародного виставкового центру на Лівому березі в перших рядах були помічені родина Порошенка включно з двома внуками, які народилися під час президентської каденції, керівники держави й уряду, народні депутати, митрополит Київський Епіфаній, президент 2005-2010 років Віктор Ющенко, ветерани АТО, генерали – герої України Ігор Гордійчук і Андрій Ковальчук, майор Олександр Порхун, Вадим Свириденко, який у боях на Донбасі втратив кінцівки, професор із Донецька, визволений з полону Ігор Козловський, митці Іван Малкович, Ірма Вітовська, Тарас Петриненко, Лесь Подерв’янський, міністр оборони Степан Полторак, лідер УДА, екс-провідник “Правого сектору” Дмитро Ярош, почесний голова Меджлісу Мустафа Джемілєв та інші.

Перший віце-президент НАН України Володимир Горбулін у своєму виступі під час форуму зазначив, що його назва – “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом” – символізує “окреслену траєкторію України як незалежної держави, і початок координат започаткували  саме Герої Крут”.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій підтримав Петра Порошенка у висуванні кандидатом на президентські вибори 31 березня. “Ми були і є однодумцями: Петро Олексійович Порошенко і “Народний фронт”, – сказав Парубій.

Перша заступниця голови ВР Ірина Геращенко пояснила, що Порошенко йде самовисуванцем, а не від партії, бо президента “підтримує все суспільство, а не лише одна партія”. “У нас 50 кандидатів ідуть від партій, а в партіях тих є тільки він і прапор”, – пожартувала віце-спікер. Вона подякувала “союзникам із “Народного фронту” за підставлене плече (при тому що Арсеній Яценюк і Арсен Аваков на форум не прийшли і, за чутками, домовляються з Юлією Тимошенко).

“31 березня потрібно голосувати за того, хто скаже Путіну “ні”, а не “хі-хі”, – заявила Ірина в емоційному виступі.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, щодо якого була інтрига, чи підтримає він висування Порошенка на новий термін, зі сцени зазначив, що “майбутній період п’яти років – це можливість забезпечити незворотність шляху, закріплення тих цілей і завдань, які сьогодні озвучив президент у своїй промові. Наше місце – в Європейському Союзі, наше місце – серед країн НАТО, наше місце – на карті Європи”.

Ще однією інтригою форуму була позиція формального лідера БПП “Солідарність”, мера Києва Віталія Кличка, який останнім часом поновив проект “УДАР” і визначається з підтримкою на президентських виборах, а перед висуванням Порошенка зліг в Австрії до лікарні нібито з рецидивом старої травми спини. Кличко прислав відеозвернення до форуму, прямим текстом підтримавши висування Петра Порошенка на другий термін.

На користь чинного президента виступили також генпрокурор Юрій Луценко, декан Києво-Могилянської бізнес-школи Олександр Саврук, успішний підприємець з Firefly Aerospace Максим Поляков, відставник-десантник Герой України Олександр Порхун, президент корпорації SoftServe, голова асоціації “Інформаційні технології України” Тарас Кіцмей, мер Дніпра Борис Філатов, власниця агрофірми “Зоря” Ірина Костюшко, економіст Олександр Пасхавер, письменник і дипломат Юрій Щербак.

Цвяхом форуму став художник і письменник Лесь Подерв’янський, популярний серед молоді за нецензурними п’єсами, який зі сцени заявив: “Я сьогодні тут, щоб на наших теренах не з’явилися біла північна лисичка з пухнастим хвостиком” (з натяком на “песець”).

Також на підтримку курсу Порошенка виступили Павел Коваль – європарламентарій від Польщі у 2009-2014 роках, професор Польської академії наук, та екс-генсек НАТО Андерс фог Расмуссен, чиє звернення минулого тижня використала на свою підтримку Юлія Тимошенко.

“Я тут як друг України і друг президента Порошенка… Роль моя не в тому, щоб казати вам, за кого голосувати, а в тому, що я закликаю і далі проводити реформи. Якщо ви продовжите цей шлях, ви отримаєте винагороду, євроатлантична інтеграція триватиме. Ваша війна на Сході не буде забута”, – сказав Расмуссен зі сцени.

“Якщо Росія припинить війну – не буде війни. Якщо Україна припинить війну – більше не буде України… Слава Україні!” – заявив він.

На закінчення форуму всі присутні виконали Державний Гімн України. Для цього на сцену вийшли молоді хлопці й дівчата, які доти сиділи в імпровізованій “президії”.

Читайте також:
Перез з’їздом Порошенка влаштували піро-шоу під гаслом “Хто замовив Катю Гандзюк?”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна