Три роки безвізу: Геращенко згадала, завдяки кому виграла на парі “купу шампанського”

 

Ірина Геращенко
співголова фракції “Європейська солідарність” у ВР ІХ скликання, перший заступник голови Верховної Ради VIII скликання, колишня голова парламентського Комітету з питань євроінтеграції

(FB)

Три роки тому Україна отримала безвіз. Його, можливо, на хліб не намажеш, але в час карантину ми всі ще раз гостро відчули, яка це цінність – відкритість світу, безбар’єрність кордонів, гордість за український паспорт, економія часу, коли не треба збирати тонну папірців і ганяти візовими центрами, здешевлення авіасполучень й залучення лоукостів на український ринок.

Турборежимівці” не втомлюються щодня хаяти попередньою владу і кричати про “ащовизробилизап’ятьроків”. Ми зробили багато. Разом з армією звільнили частину захопленого Донбасу, разом з українським народом зберегли державу, наблизилися до ЄС і НАТО, реформуючи українське законодавство, підписали Угоду про асоціацію, отримали безвіз.

Три роки тому я виграла купу шампанського і парі, адже навіть найближчі подруги не вірили, що нам дадуть безвіз у час війни.

А я вірила. І сумлінно працювала над цим – як голова комітету євроінтеграції, а потім перша віцеспікерка. Саме я презентувала в Раді закони, які відмовилися представляти чоловіки 🙂 – про заборону дискримінації в трудовому законодавстві, зокрема й за сексуальною орієнтацією (повага до прав людини – фундаментальна засада ЄС, і я вам скажу, що навіть антикорупційне законодавство проходило в залі ВР простіше, ніж істерики-байки про “содом і гоморру”).

Ми дуже багато працювали з громадянським суспільством й експертами для виконання чотирьох блоків програми, необхідної для отримання безвізу. Це життєвий етап і професійний досвід, яким можна пишатися.

Безумовно, це командна робота, лідером процесу був президент Порошенко, якому на саміті “Східного партнерства” в Ризі вдалося відбити політичну умову: безвіз після деокупації Криму і Донбасу.

Це були зусилля сотень висококласних профі, в першу чергу наших дипломатів, і я щиро дякую міністру Клімкіну, заступнику з євроінтеграції Лані Зеркаль, сотням наших дипломатів, які переконували Брюссель, Париж, Берлін про необхідність безвізу для українців.

Ми працювали в тісній комунікації між АП, КМУ, ВР. Пишаюся нашими віцепрем’єркою з питань євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе, головою Комітету з євроінтеграції Марією Іоновою, які були справжніми драйверами і лобістами процесу.

Все це було б неможливим без підтримки і комунікацій з експертами, ГО, журналістами, які ведуть цю тему.

Це наше велике спільне досягнення, яким модна пишатися. Ну, й чекаємо закінчення пандемії, аби знову відчути переваги відкритих кордонів.

На фото – святкуємо перемогу в ВР. Чудовий день з послами країн-членів ЄС, коли разом з колегами могли подякувати справжнім друзям України.

Читайте також:
Безвізу України з ЄС не загрожує ні пандемія, ні інші причини, – Єврокомісія

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна