Соціологія: “Слуга народу” порівняно з виборами втратила 15%, Зеленський – додав

 

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися в кінці травня – на початку червня, то владну партію “Слуга народу” підтримали б 28% виборців серед тих, хто визначився.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Для порівняння: на виборах 21 липня 2019 року “Слуга народу” в багатомандатному окрузі отримала 43,1%.

За результатами останнього соцдослідження КМІС, до Ради за нинішніми замірами потрапили б фракції чотирьох партій: “Слуга народу” (28,0%), “Опозиційна платформа – За життя” (17,7%), “Європейська солідарність” (16,2%) та “Батьківщина” (8%).

З урахуванням похибки, шанси подолати бар’єр 5% мають ще три політичні сили: партія “Сила і честь” і Партія Шарія (по 4,7%), Радикальна партія Ляшка (4,5%).

“Голос” набирає 4,1% серед тих, хто визначився, “Громадянська платформа” – 3,1%.

Водночас майже 23% виборців заявили, що ще не визначилися з вибором, але пішли б голосувати.

Якби вибори президента України відбувалися на початку червня, Володимира Зеленського в першому турі підтримали б 37,6% тих, хто визначився з вибором.

Підтримка Зеленського дещо впала, порівняно з даними опитування КМІС від 17-25 квітня, коли за чинного президента були готові проголосувати 42,6%.

За п’ятого президента, депутата Петра Порошенка (“Європейська солідарність”), зараз проголосували б 16,2% виборців, за депутата, лідера “ОПЗЖ” Юрія Бойка – 13,2%, за депутатку, лідерку ВО “Батьківщина” Юлію Тимошенко – 8,7%, лідера партії “Сила і честь” Ігоря Смешка – 6,8% тих, лідера “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка та лідера Радикальної партії Олега Ляшка – по 4,4%, нардепа від “Голосу” Святослава Вакарчука – 3%, лідера партії “Опозиційний блок” Олександра Вілкула – 2%.

Ще 3,6% віддали би свої голоси за інших кандидатів.

Нагадаємо, в першому турі виборів-2019 Зеленський отримав 30,24%, Порошенко – 15,95%.

Опитування проводилося з 24 травня по 4 червня 2020 року методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 4000 інтерв’ю.
Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 1,7% для показників близьких до 50%, 1,5% — для показників близьких до 25%, 1% — для показників близьких до 10%, 0,8% — для показників близьких до 5%, 0,4% — для показників близьких до 1%.

Читайте також:
Соціологічний феномен Зеленського

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна