Карантин врятував від коронавірусної смерті мільйони життів, – науковці

 

Завдяки карантинним обмеженням у Європі було врятовано понад 3 мільйони життів.

Такі висновки оприлюднила та сама команда науковців Імперського коледжу Лондона, завдяки порадам якої влада Великої Британії раніше змінила підхід до реагування на пандемію і все-таки запровадила карантинні обмеження, пише BBC.

Дослідники проаналізували результати обмежувальних заходів до початку травня в 11 країнах Європи: Австрії, Швейцарії, Бельгії, Франції, Німеччині, Італії, Іспанії, Норвегії, Данії та Великій Британії, а також змоделювали розвиток ситуації за умов, якби карантину не запровадили.

Відповідно до цих розрахунків, без запровадження карантину в розглянутих країнах від коронавірусу померли б загалом 3,2 мільйона людей.

Так, в Італії кількість померлих від COVID-19 могла б сягнути 630 тисяч, у Франції – 690 тисяч, у Британії – 470 тисяч.

Тоді як після запровадження обмежень кількість загиблих у досліджуваних країнах на цю дату виявилася в десятки разів меншою – 130 тисяч людей.

Таким чином, карантин допоміг врятувати близько 3,1 мільйона життів.

В основу своєї моделі дослідники заклали дані Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC) про смертність від COVID-19 і вивчили зміну кількості заражень та індекс репродукції вірусу, тобто середню кількість людей, яких заражає один інфікований.

Водночас науковці попереджають, що якщо досі в Європі заразилося тільки близько 4% людей, то після послаблення карантину кількість інфікованих, швидше за все, почне зростати.

“Заяви про те, що все це закінчується, можна сміливо відкидати. Ми лише на початку пандемії“, – вважає доктор Сет Флаксман з Імперського коледжу.

Про дієвість карантину свідчать і результати дослідження іншої команди науковців, опубліковані в журналі Nature (там же розмістила статтю про результати свого аналізу й попередня група).  Проаналізувавши розвиток коронавірусної епідемії в шести країнах: Китаї, Південній Кореї, Ірані, Франції, Італії та США станом на 6 квітня, вони оприлюднили шалену цифру. За їхніми підрахунками, вжиті в перелічених країнах карантинні заходи дозволити запобігти щонайменше 530 мільйонам випадків зараження.

“Я думаю, жодні вжиті людиною заходів ще не рятували таку величезну кількість життів за такий короткий часовий проміжок”, – каже керівник дослідження, Соломон Хсіанг із Каліфорнійського університету в Берклі.

Читайте також:
Міністр юстиції про законність карантину: “Ми пройшли по самому краю повноважень”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна