Коронавірус міг поширюватися в Китаї ще з серпня-2019, – гарвардські дослідники

 

Нинішній коронавірус, який “офіційно” з’явився в китайському місті Ухань у грудні 2019 року, міг поширюватися в Китаї ще у серпні – на початку осені.

До такого висновку дійшли представники Гарвардської медичної школи, дослідивши за супутниковими знімками заповненість паркувальних майданчиків під лікарнями Уханя та проаналізувавши дані пошукових систем, пише Reuters.

У пошукових інтернет-системах гарвардські дослідники відстежували такі запити від мешканців Уханя, як “кашель” чи “діарея” – тобто симптоми, які нині пов’язуються з коронавірусною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

“Збільшення об’єму автомобільного трафіку біля лікарень і кількості пошукових запитів щодо відповідних симптомів в Ухані передувало задокументованому початку пандемії SARS-CoV-2 у грудні 2019 року”, – йдеться в дослідженні.

“Хоча ми не можемо підтвердити, що збільшення кількості звернень до лікарні було прямо пов’язане з новим вірусом, наші дані є підтвердженням інших недавніх досліджень, які показують, що надзвичайна ситуація з коронавірусом склалася ще до його ідентифікації на ринку морепродуктів Уанань в Ухані”, – зазначають у Гарвардській медшколі.

“Ці дані також підтверджують гіпотезу про те, що вірус виник природним чином на півдні Китаю і, ймовірно, вже поширювався на момент спалаху в Ухані”, – йдеться в дослідженні.

“У серпні 2019 року ми виявили унікальне збільшення числа випадків діареї, яке не було зафіксовано в попередні роки під час сезонних епідемій грипу чи відображено в пошукових запитах щодо кашлю”, – додають науковці.

Водночас речниця міністерства закордонних справ КНР Хуа Чуньїн на прохання журналістів прокоментувати результати дослідження гарвардських учених заявила, що вони “безглузді”.

Як на мене, це просто смішно – доходити до таких висновків на основі спостереження за кількістю автомобілів”, – підкреслила Чуньїн.

Читайте також:
Можливо, перший у Європі: у Франції виявили пацієнта, який захворів на COVID-19 ще в грудні

ВООЗ ухвалила резолюцію про розслідування щодо пандемії COVID-19. Китай не згадали

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна