Можливо, перший у Європі: у Франції виявили пацієнта, який захворів на COVID-19 ще в грудні

 

Імовірно, новий коронавірус SARS-CoV-2 прийшов у Європу щонайменше на місяць раніше, ніж вважалося досі – ще в грудні 2019 року.

Про 43-річного француза, який може виявитися першим європейцем, що захворів на нову коронавірусну хворобу, пише BBC.

Пацієнт, про якого йдеться, звернувся до лікарні під Парижем 27 грудня з підозрою на пневмонію. Як розповів головний лікар медзакладу Ів Коен, тоді ж у хворого взяли мазок зі зразком біоматеріалу, який лише недавно перевірили на COVID-19.

І результат виявився позитивним.

Таких випадків може бути багато?

В інтерв’ю французькому телеканалу BFMTV 5 травня сам експацієнт Аміруш Хаммар, який уже давно одужав, розповів про свої тодішні симптоми: сухий кашель, висока температура, ускладнене дихання.

Це тепер такі симптоми називають одними з найбільш характерних при коронавірусному захворюванні. На той час ні Хаммар, ні його лікарі про хворобу з далекого Китаю навіть не подумали.

Що й не дивно, адже з КНР не надходило жодної інформації про те, що вірус може передаватися людині не лише від тварини, а й від людей.

Нагадаємо, розвідки п’яти світових держав дійшли висновку, що офіційний Пекін приховував від міжнародної спільноти інформацію про новий коронавірус. Зокрема про те, що він може передаватися від людини людині, китайська влада нібито знала ще на початку рудня, але замовчувала цей факт до 20 січня 2020-го.

Цікаво, що Аміруш Хаммар запевняє: не має жодного уявлення про те, де підхопив коронавірус, адже за кордон він у той час не виїздив. Проте його дружина працювала в супермаркеті біля паризького аеропорту “Шарль де Голль”, тож теоретично могла контактувати з людьми, які приїхали з Китаю.

Сама жінка жодних ознак захворювання не мала (можливо, перехворіла безсимптомно), а от обоє їхніх з Амірушем дітей також занедужали.

43-річний Аміруш Хаммар, можливо, був першим, хто захворів на COVID-19 у Європі

На думку лікаря Коена, ймовірний “нульовий” для Європи пацієнт підхопив “корону” в проміжку між 14 і 22 грудня, адже інкубаційний період становить від п’яти до 14 днів.

Про випадки дивної пневмонії невідомого походження в місті Ухань підрозділ Всесвітньої організації охорони здоров’я в Китаї вперше був поінформований 23 грудня.

Досі вважалося, що перші випадки захворювання на COVID-19 у Європі з’явилися у 20-х числах січня. А “нульовим” пацієнтом, який нібито першим підхопив коронавірус у межах ЄС – від китайського колеги – вважався мешканець Німеччини.

Попри це, у ВООЗ інформації про зміну дати ймовірного проникнення коронавірусу в Європу не надто здивувалися. Як заявив речник організації Крістіан Ліндмеєр, не виключено, що невдовзі з’являться дані про ще раніші випадки. Він також закликав медиків різних держав перевірити дані про давніших пацієнтів зі схожими симптомами, щоб допомогти скласти “яснішу картину” поширення коронавірусу.

Читайте також:
Світова COVID-статистика:
3,665 млн інфікованих, 71 тис. померлих у США, 135 тис. одужалих у ФРН

Навіщо потрібен “нульовий” пацієнт

Вважається, що встановлення “нульового” пацієнта може допомогти отримати відповіді на важливі запитання, зокрема про те, як, коли і чому почалася епідемії. А ця інформація може допомогти зупинити поширення інфекції і запобігти майбутнім спалахам.

Якщо вірус і справді потрапив у Європу мінімум на місяць раніше, ніж вважалося досі, це означає, що й поширювався він з інакшою швидкістю й інтенсивністю, ніж припускали епідеміологи.

Тим часом на сайті ScienceDirect 5 травня була оприлюднена стаття з наукового журналу Infection, Genetics and Evolution, в якій наведено результати дослідження групи британських і французьких науковців. Проаналізувавши 7666 послідовностей вірусних геномів із бази даних, яку складали науковці з усього світу під час досліджень SARS-CoV-2, автори дослідження дійшли висновку, що  епідемія коронавірусу почалася в проміжку між 6 жовтня й 11 грудня 2019 року.

Це означає, що принаймні раніше вказаного терміну коронавірус SARS-CoV-2 людство не інфікував. А отже й сподівання на те, що ним, сама цього не знаючи, вже перехворіла значна кількість населення, і це допомогло виробити колективний імунітет, залишаються марними.

За найбільш оптимістичними підрахунками, перехворіло не більше 10% населення планети.

Як зазначив у коментарі CNN генетик з Університетського коледжу Лондона Франсуа Балю, який також брав участь у цьому дослідженні, доведено швидке поширення коронавірусу на всіх континентах за кілька тижнів чи навіть місяців до того, як влада повідомляла про спалах COVID-19.

“Це свідчить про те, що спроби виявити «нульового пацієнта» безглузді – їх занадто багато”, –  зауважив Балю.

Науковці також зазначають, що мутації вірусних геномів, відібраних у різних частинах світу, подібні. Це підтверджує версію про єдине першоджерело вірусу.

А ще автори дослідження виявили 198 мутацій вірусу. Як зазначається в публікації, повторювані мутації можуть вказувати на подальшу адаптацію SARS-CoV-2 до нового носія – людини. Водночас різноманітність штамів фіксують у всьому світі, без виражених регіональних особливостей.

Як запевнив генетик Балю, наявність значної кількості мутацій не робить вірус більш небезпечним.

Дослідження також доводить природне походження коронавірусу, але поки що не дає 100-відсоткової гарантії, що первинним його носієм були саме кажани.

Читайте також:
Розслідування західних спецслужб:
Китай приховував від світу інформацію про коронавірус

ВООЗ: коронавірус має тваринне походження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна