Деякі держави відкриють кордони для українців з 1 липня, але це ще не точно, – міністр

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив, що Україна “досягла успіхів” у перемовинах щодо відкриття кордонів для туристів із Грецією та Туреччиною. Проте зазначив, що “фіксованої дати поки що немає” і все залежить від того, як складатиметься епідеміологічна ситуація.

Про це він розповів пізно ввечері п’ятниці, 5 червня, в ефірі програми “Свобода Савіка Шустера”.

За словами міністра, “найбільш поширений маркер – це 15 червня”, адже саме з цієї дати більшість держав ЄС відкривають сполучення між собою, а також із деякими країнами, які не входять до складу Євросоюзу.

“А от період із 15 червня по 1 липня буде ключовим для проведення всіх перемовин і ухвалення рішень щодо відкриття для України”, – зазначив Кулеба.

“Відкриття [кордонів] відбувається дуже обережно. Кожна країна ризикує. Бо ми бачимо, що збільшення мобільності людей призводить до збільшення кількості захворілих. Тому всі відкриваються дуже обережно – і Україна теж”, – наголосив очільник МЗС.

Кулеба нагадав, що вже досягнуто домовленостей із Грецією, а також із Туреччиною.

“Ми досягли вже домовленостей з Грецією. І з Туреччиною. Там поки немає фіксованої дати, але ми розуміємо, що до кінця червня ми все запустимо“, – запевнив глава МЗС.

Також, за його словами, МЗС веде переговори з країнами, які є найбільш популярними серед українців напрямками для літнього відпочинку.

Водночас Кулеба підкреслив, що “все може змінитися в будь-який момент, якщо відбуватиметься спалах пандемії”.

Він підтвердив, що під час його телефонної розмови з міністром закордонних справ Греції було погоджено дату 1 липня. “Але ми обоє при цьому наголосили: якщо не буде пандемічного загострення“, – додав очільник МЗС.

Міністр наголосив, що всі українські мандрівники повинні дотримуватися правил тих країн, куди в’їжджають (скажімо, десь для дозволу на в’їзд потрібен негативний результат тесту на коронавірус, а десь необхідно відбути 14-денний карантин).

Щодо правил України, Кулеба нагадав: усі, хто приїздить із-за кордону, зобов’язані або встановити мобільний додаток “Дія” і пройти самоізоляцію, або погодитися на повноцінну обсервацію.

“Але  ці правила можуть бути лібералізовані, якщо буде стабілізуватися пандемічна ситуація”, – запевнив міністр.

Раніше того ж дня Дмитро Кулеба, відповідаючи на запитання парламентаріїв у Верховній Раді, повідомив, що в’їзд в інші держави для українських громадян може бути відкритий тоді, коли кількість хворих на COVID-19 в Україні знизиться й інцидентність буде в межах дозволеного.

Заступниця голови ВР Олена Кондратюк у запитанні до глави МЗС зауважила, що з 15 червня країни Євросоюзу скасовують заборону на в’їзд для іноземних туристів. Зокрема, Чорногорія і Греція відкривають свої кордони зі 120 країнами, але “України в цьому списку немає”.

У відповідь Кулеба запевнив, що “під час ухвалення цими країнами рішень щодо допуску громадян України немає проблеми з довірою до статистики чи до кількості проведених тестів”.

“Це проблема цифр як таких, тому що встановлений певний ліміт кількості хворих на 100 тисяч населення. Ми знаходимося дуже близько до цього порогу – і навіть незначне покращення дозволить нам вписатися у стандарти. Тоді в’їзд для українців буде відкритий. Це питання є одним із пріоритетних і перебуває на моєму контролі”, – підкреслив керівник МЗС.

Читайте також:
ЄС відкриє зовнішні кордони не раніше липня

З 1 червня в Україні відновить роботу залізниця, з 15 червня – аеропорти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.