Берлін висловився проти ідеї Трампа запросити Росію назад до G7

 

Федеральний уряд Німеччини заявив, що немає підстав для повернення Росії до Великої сімки, звідки РФ була виключена через незаконну анексію Криму.

Про це в середу, 3 червня, заявив представник німецького уряду Штеффен Зайберт, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Handelsblatt.

“Спеціально щодо Росії з 2014 року діє рішення, що замість тогочасного формату G8 зустрічі проводяться у форматі G7 до подальшого повідомлення. І підстава для цього рішення зберігається, тому що воно було ухвалене на підставі анексії Криму, яка суперечить міжнародному праву, а вона (анексія) триває”, – сказав Зайберт.

“Російське керівництво має як покласти край цій ситуації”, – додав речник уряду ФРН.

Зайберт зазначив, що призначення дати проведення саміту та запрошення гостей – у компетенції головуючої в G7 країни, якою зараз є США.

“Якби ж хотілося змінити формат G7, це було б можливо тільки при одностайному рішенні G7”, – наголосив представник німецького уряду.

Як інформувала “Новинарня“, президент США Дональд Трамп, який цього року приймає саміт G7, вирішив відкласти заплановану на червень зустріч через пандемію коронавірусу. Імовірно, саміт відбудеться у вересні.

При цьому Трамп назвав G7 “дуже застарілою групою”, яка не відображає правильно все те, що відбувається у світі. Він хотів би запросити на нього також Росію, Індію, Південну Корею та Австралію.

Проти пропозиції Трампа виступила Велика Британія, допустивши, втім, можливість запрошення Росії як гостя. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо висловився проти ідеї Трампа, як і глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Нагадаємо, Росію перестали запрошувати на саміти G8 (яка знову перетворилася на G7) після окупації та анексії Криму. Після приходу до влади Трамп уже пропонував запросити Путіна на саміт Великої сімки, але інші лідери не підтримали таку ініціативу. Проти цього виступав також Конгрес США.

Читайте також:
Трамп посварився з лідерами “Великої сімки” через Росію, – The Guardian

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна