Деякі ліки від кашлю можуть пришвидшувати розвиток коронавірусної хвороби, – науковці

 

Одним із найчастіших симптомів коронавірусної хвороби є кашель, який багато хто звик “лікувати” за допомогою безрецептурних препаратів, зокрема сиропів.

Проте лікарі не дарма завжди попереджають про те, що самолікування є вкрай небезпечним для вашого здоров’я. Скажімо, якщо виявиться, що у вас саме COVID-19, то деякі ліки проти кашлю можуть не лише не допомогти, а навпаки – посилити розвиток хвороби.

“Міжнародна група науковців встановила, що декстрометорфан (Dextromethorphanum), який є поширеним активним інгредієнтом засобів проти кашлю, може сприяти «розмноженню» коронавірусу SARS-CoV-2 в організмі”, – пише видання Daily Mail.

Дослідники зауважують: це не означає, що в разі вживання таких препаратів стан хворого обов’язково погіршиться. Проте вони категорично застерігають людей із коронавірусною інфекцією від вживання ліків, які містять декстрометорфан. В усякому разі, доти, доки не проведено додаткових досліджень щодо впливу цього інгредієнта на хворих із COVID-19.

“Ми встановили, що ці безрецептурні ліки активно сприяють поширенню вірусу в організмі. Люди повинні про це знати. Якби у мене було коронавірусне захворювання, то особисто я б двічі подумав, перш ніж вживати сироп від кашлю”, – наголошує професор Невін Кроган з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.

Декстрометорфан – синтетична речовина, яку виробники додають у препарати від кашлю та застуди для придушення сигналів в мозку, що викликають кашльовий рефлекс.

Він міститься не лише в багатьох популярних сиропах від кашлю, а й у деяких таблетованих препаратах проти застуди.

Науковці проводили дослідження на клітинах гриветів – африканських мавп (також відомих як “зелені мавпи”). Їх реакція на ліки дуже подібна до реакції клітин людини. Як встановила група дослідників з Інституту Пастера в Парижі, після введення декстрометорфану в інфіковані коронавірусом SARS-CoV-2 клітини швидкість ділення вірусу збільшувалася.

Поки що йдеться про результати лабораторних досліджень in vitro (в пробірці, тобто не на живому організмі), які ще належить підтвердити або спростувати клінічно. Проте науковці наголошують, що вважали за потрібне повідомити громадськість про можливі наслідки від прийому декстрометорфану.

Водночас дослідники повідомляють і добрі новини – їм вдалося визначити діючі речовини, які потенційно можуть допомогти в лікуванні COVID-19. Ідеться про антигістамінну речовину клемастин, антипсихотичний галодерідол та деякі компоненти протикашльових засобів – такі як клоперастин.

Загалом таких речовин, які вже застосовують у фармації або які зараз перебувають на стадії клінічних досліджень, науковці ідентифікували близько 70. Але дослідження тривають, тож поки що складно стверджувати напевне, що відповідні препарати можна застосовувати в лікуванні COVID-19.

Читайте також:
Ще одна “не панацея”: ліки від Еболи допомагають швидше вилікувати COVID-19, але тільки в нескладних випадках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна