25 футболістів і працівників “Карпат” хворі на коронавірус. Під загрозою весь чемпіонат

 

Футбольний клуб “Карпати” став новим вогнищем коронавірусу у Львові. За результатами повторних ПЛР-тестувань команди, обслуговуючого персоналу та працівників клуб констатував спалах захворювання на COVID-19. Через це скасовано три матчі “левів”, які мали відбутися після виходу української прем’єр-ліги з карантину.

“Сьогодні з лабораторії було отримано трохи менше половини позитивних результатів на наявність вірусу в карпатівців (загалом тестування пройшли 65 осіб). Усі інфіковані ознайомлені із результатами та перебувають в ізоляції під контролем медиків”, – розповіли в клубній пресслужбі у вівторок, 2 червня.

Журналісти спершу повідомляли про 13 інфікованих у клубі, з них 7 – гравці першої команди. Однак виявилося, що кількість уражених коронавірусом удвічі більша.

“У львівському клубі після повторних тестів на COVID-19 виявлено 25 позитивних результатів у гравців та серед персоналу”, – ідеться в пресрелізі Української прем’єр-ліги.

Відтак не відбудуться в призначений час матчі “Ворскла” – “Карпати” 25-го туру та “Карпати” – “Дніпро-1” 26-го туру. Минулої суботи через перші випадки заражень було перенесено на невизначений час також гру 24-го туру УПЛ “Карпати” – “Маріуполь”.

“Карантин у клубі запроваджено щонайменше на два тижні, повністю скасовано будь-які тренування”, – зазначили в “Карпатах”.

“Зелено-білі” звернулися до футбольних інстанцій з проханням не зупиняти чемпіонат, а до всіх без винятку клубів України – “максимально відповідально ставтеся до тестувань гравців, тренерів та персоналу”.

“Від ризику зараження не застрахований ніхто. Ми сподіваємося, що після завершення карантину вже здорові гравці, із залученням карпатівців усіх вікових категорій, зможуть відновити тренувальний процес і дограти чемпіонат”, – зазначили в клубі.

Виконавчий директор ФК “Карпати” Ростислав Ящишин виступив з окремою заявою, наголосивши, що “ніхто з інфікованих не залишиться без допомоги, усі отримають підтримку”.

“За понад 50-річну історію “Карпати” переживали складні часи. Напевно, зараз один із найважчих періодів нашого клубу. Але я вірю, що спільними зусиллями вірус буде подоланий і ми знову зберемося на наших робочих місцях”, – сказав Ящишин.

Варто зазначити, що коронавірусна криза у львівському ФК збіглася із кризою фінансовою та спортивною. Так, через невиплату зарплат клуб залишили кілька основних гравців, іноземних легіонерів. У турнірній таблиці “Карпати” йдуть на останньому місці в “групі вильоту”.

Проблеми в “Карпатах” почалися, коли власник клубу Петро Димінський утік за кордон після виклику на допит у справі про скоєну ним смертельну ДТП в серпні 2017 року. Нещодавно Димінський продав свою частку в клубі Олегу Смалійчуку, але того наразі немає у Львові.

Директор клубу Ростислав Ящишин в ефірі каналу “Футбол 1” визнав: “Зараз потрібно розв’язувати проблему зі здоров’ям і наших футболістів, і наших працівників. Про футбол зараз, чесно кажучи, я думаю мало”.

“Коли я вранці розповів про результати [тестів] нашим футбольним органам, у мене з’явилася думка, що потрібно зібрати всіх здорових футболістів, які є у нас, закрити їх на базі, додати дублерів, навіть зі школи кращих, і продовжувати чемпіонат ними. Але, напевно, це була поспішна думка, і неправильна. Тому що після консультації з лікарями ніхто абсолютно не радив цього робити. Тим більше, що ми всі зобов’язані піти на двотижневий карантин. І хто інфікований, і хто не інфікований. Наразі ми змушені були скасувати весь тренувальний процес”, – визнав Ящишин.

Директор додав, що “Карпати” проситимуть УПЛ і УАФ, аби їм не зараховували поразки, а щоб матчі перенесли.

“Адже зараз ми фізично не зможемо грати. Коли карантин закінчиться і ми будемо мати значно кращі результати тестування, відповідно, будемо готові догравати першим складом, другою командою чи дітьми”, – сказав Ящишин.

Тим часом в Українській прем’єр-лізі непрямо визнали, що під загрозою знову опинився весь чемпіонат, адже хворі на коронавірус можуть виявитись і в інших клубах.

Як інформувала “Новинарня“, а руслі послаблення карантинних обмежень було прийнято рішення поновити футбольний чемпіонат України в прем’єр-лізі із 30 травня, за умов дотримання протиепідемічних заходів.
У 24-му турі відбулися всі матчі, крім гри “Карпати” – “Маріуполь”. Автобус азовців розвернувся назад, дізнавшись про перший спалах COVID-19 у львівському клубі.

Станом на 2 червня у Львівській області діагностовано 1734 випадки коронавірусної хвороби з початку епідемії, з них 1238 – активні (за останню добу +34 випадки). За цими показниками Львівщина на третьому місці в Україні після Буковини й Києва. Померли в регіоні від ускладнень, спричинених коронавірусом, 58 людей.

Карантинні обмеження в умовах пандемії COVID-19 в Україні були запроваджені з 12 березня.

14-15 березня відбувся 23-й тур футбольної прем’єр-ліги, після чого футбол в Україні пішов на карантин на два з половиною місяці.

Переважна частина команд УПЛ відкинула пропозицію закінчити турнір без догравання, як це зробили у Франції та деяких інших країнах, і вирішила продовжувати чемпіонат.

Водночас Професійна футбольна ліга прийняла рішення не догравати чемпіонати в нижчих дивізіонах України – першій і другій лігах.

Читайте також:
В Україні зменшилося число хворих із коронавірусом. ДИНАМІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна