На посаду мовного омбудсмана претендує вже 12 осіб

 

Для участі у відборі на посаду Уповноваженого із захисту державної мови свої резюме подали вже 12 кандидатів.

Про це повідомили у Міністерстві юстиції у відповідь на інформаційний запит УНН.

“Інформуємо, що до Міністерства юстиції України подали свої резюме 12 осіб, які виявили бажання взяти участь у відборі кандидатів на посаду Уповноваженого із захисту державної мови”, — сказано у відповіді на запит.

Зазначається, що згідно з частинами другою та третьою статті 50 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, керівник центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, та керівник центрального органу виконавчої влади у сфері державної мовної політики подають Кабінету міністрів України по одній кандидатурі на посаду Уповноваженого із захисту державної мови.

“Подання кандидатур на посаду Уповноваженого закінчується за три місяці, що передують закінченню строку повноважень, на який було призначено Уповноваженого. У разі дострокового припинення повноважень Уповноваженого кандидатури подаються впродовж 30 днів з дня дострокового припинення”, — зазначили у Мін’юсті.

Нагадаємо, першим уповноваженим із захисту державної мови стала Тетяна Монахова, завідувачка кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв), яку Кабінет Міністрів призначив на цю посаду 27 листопада 2019 року.

У грудні Монахова заявляла, що офіс мовного омбудсмана повноцінно запрацює лише через пів року.

24 квітня 2020 року Тетяна Монахова повідомила, що написала заяву про звільнення з посади за власним бажанням. 6 травня її звільнили.
Серед причин звільнення вона назвала те, що через юридичні проблеми за шість місяців не був створений секретаріат уповноваженого із захисту державної мови, і вона не отримувала зарплати, натомість за цей період витратила на роботу близько 30 тисяч гривень із сімейного бюджету.

Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набув чинності 16 липня 2019 року. Він, зокрема, передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови та запровадження посади уповноваженого із захисту державної мови.
Уповноважений із захисту державної мови та його секретаріат має розглядати скарги та штрафувати суб’єкти господарювання за порушення вимог закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Читайте також:
Мова без захисту: навіщо уряд “підвісив” ситуацію з безпорадним мовним омбудсманом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.