Уряд призначив мовним омбудсманом Тетяну Монахову, яка раніше не захищала українську

доповнено

Кабінет Міністрів призначив на посаду мовного омбудсмена завідувачку кафедрою журналістики Чорноморського національного університету ім. Петра Могили Тетяну Монахову.

Про це у середу, 27 листопада, написав депутат Верховної Ради від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко на сторінці у Facebook.

“Уповноваженим з захисту державної мови Кабмін призначив Монахову Тетяну Василівну”, – йдеться в повідомленні.

“Уряд наплював на позицію експертного й громадського середовища і вирішив, що найкраще захистить мову Монахова”, – написав у середу, 27 листопада, співкоординатор руху “Простір свободи” Тарас Шамайда.

Тетяна Монахова народилася 2 липня 1980 року в Миколаєві. У 2002 році закінчила Миколаївський державний педуніверситет ім. В. Сухомлинського за спеціальністю “Учитель української мови і літератури та англійської мови й зарубіжної літератури”.
У 2015 році захистила докторську дисертацію на тему “Сучасні стратегії текстотворення в українській мові” в Одеському національному університеті ім. І. Мечникова.
Також Монахова – авторка понад 40 наукових публікацій, колумністка декількох видань.

Її кадидатуру на розгляд уряду внесло Міністерство культури, молоді та спорту.

Як писала “Новинарня“, уповноважений із захисту державної мови мав би бути призначений Кабміном ще до 16 жовтня.

Кандидатури на цю посаду визначали три відомства: Мін’юст, Мінкульт і омбудсман.

У зверненні, яке підписала низка відомих науковців і громадських діячів, закликали призначити на посаду мовного омбудсмана іншого кандидата – Тараса Кременя.

У 2014 році він був головою Миколаївської обласної ради, надалі (до 2019 року) – народний депутат України VIII скликання від партії “Народний фронт”, голова підкомітету з освіти Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти; співавтор законів “Про освіту”, “Про фахову передвищу освіту”, “Про повну загальну середню освіту”, а також ”Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

“Кабмін призначив уповноваженим із захисту української мови Тетяну Монахову. Яку не помічали у захисті української мови останніми роками, яка часто спілкується у фейсбуці російською і вже забанила купу мовних активістів”, – зазначила громадська активістка, письменниця Іванна Кобєлєва.

Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набув чинності 16 липня. Він, зокрема, передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови та запровадження посади уповноваженого із захисту державної мови.

Уповноважений із захисту державної мови та його секретаріат розглядатиме скарги та зможе штрафувати суб’єкти господарювання за порушення вимог закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Читайте також:
Науковці просять Мінкульт повернути українську мову в оперні театри

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна