Стрілянина на Житомирщині: ветеран батальйону Кульчицького Федюнін, який вижив, розповів про розвиток подій

 

Ветеран батальйону імені Кульчицького Вадим Федюнін – єдиний, хто вижив 21 травня під час стрілянини в селі Новоселиця Житомирської області. У розмові з журналістами видання “Цензор.Нет” чоловік розповів, як розгорталися події того вечора, про що говорили в компанії з дев’яти людей перед трагедією та як він сам врятувався від убивства.

При цьому для того, хто вижив, залишається незбагненним, чому орендар ставка Анатолій Захаренко почав стріляти через кілька хвилин після того, як більшість побратимів пішли спати в будинок.

За словами Федюніна, їхня компанія здружилися по службі в батальйоні НГУ ім. генерала Кульчицького та їздила відпочивати в те місце не один раз, з орендарем ставка вони були в приязних відносинах.

“Ми їздили на ставок до Толі не перший рік, дуже добре його знали, я там був разів п’ятнадцять…  Я прочитав в інтернеті про те, що нам там приписують вимагання – ну, це маячня. У Захаренка постійно компанії атошників були, і ми регулярно приїжджали. А Рома Ханенко взагалі знав його багато років.

Щоб ви розуміли – коли йому (Захаренку – “Н”) операцію в Києві робили, Рома знайшов йому лікаря, це ще на початку 2000-х було. Ми не раз скидалися йому на допомогу, на сауну, на зариблення, привозили компанії рибалок, які завжди платили, допомагали йому, чим могли”, – розповідає Федюнін.

Відповідаючи на запитання журналіста, чому на світлинах з місця вбивства не було видно вудок, а натомість була зброя, Федюнін розповів, що риболовні снасті (і вудки, і спінінги) були, вони залишилися на місці. А зброю брали з собою на рибалку як “люди воєнні”.

Наголошує: зброя законна, мисливська (те, що на фото можна сприйняти як АКМ – це карабін мисливський МКМ-072СБ, офіційно перероблений з автомата Калашникова).

“Вона (зброя – “Н“) залишалася в автомобілях в чохлах увесь час, ми її не діставали. Дістали вже після розстрілу”.

До ставу приїхали близько 13-ї години 21 травня. Захаренко з ними зустрівся, випив по чарці, а потім кудись поїхав, і, зі слів Федюніна, повернувся вже увечері. Розповідав, що брав участь у викритті начальника місцевої поліції.

“Я не бачив, щоб хтось брав з собою зброю, всі спокійно по одному розійшлися спати. Сидить компанія, п’є. При тому Білоус і Розстрига не пили взагалі ні чарки, я випив два стаканчики пива. Щоб ви розуміли стан кожної людини”, – розповів ветеран.

Федюнін констатував: компанія вживала легкі наркотичні речовини.

“Буду відвертим – травку покурювали всі”, – сказав він.

Одна із суперечок за столом, за словами Вадима Федюніна, була присвячена темі мусульманства.

“Та нісенітниці були. Почали про мусульманство говорити. Пам’ятаю, кажу: “Толік, ти не правий. Грузини не можуть бути мусульманами”. Я вже намагався згадати – здається, аджарці там мусульмани…”.

На запитання, чи могла викликати конфлікт тема війни на Донбасі, Федюнін заперечує. Хоча не приховує: про війну говорили.

“Толік насправді, коли вип’є, – хвалько. У всіх розмовах тільки слово “я”. І каже: “Візьміть мене на війну. Мені ж соромно перед вами!”. Йому завжди: “Та заспокойся, ти нам тут потрібен, діти у тебе, займайся”. Розумієте, ми служили в Нацгвардії, в батальйоні Кульчицького, який на перших блокпостах стояв. Ми ніколи не скажемо людині, що ти не був на війні, а я був. Так, серед нас були і засуджені, але всі люди жили, я знаю точно, багато років чесним життям, ніякого криміналу. І служили чесно, коли було треба, Батьківщині”.

Вадим Федюнін пригадує, що до останнього сидів за столом, і вже було хотів йти спати, як Захаренко сказав іншому чоловіку: “Залишайся, брате, наливай”.




Федюнін покинув компанію приблизно о 22:30. Коли вже вмостився спати в будиночку, пролунали постріли.

“І крики одночасно з пострілами. “Ах ти ж, сука”. І постріли. “Ах ти ж, сука”. Він промовляв, коли стріляв. Це взагалі. Це кошмар був сильний, звісно”, – пригадує чоловік.

Потім, за словами Федюніна, Захаренко зайшов у будиночок, навів на нього (Федюніна) рушницю. Роман Ханенко намагався перешкодити цьому – й сам прийняв постріл у шию.

За словами Вадима, Захаренко стріляв із двоствольної рушниці й дуже швидко її перезаряджав.

“Він професійний мисливець, перезаряджається за кілька секунд. Завжди цим хвалився перед усіма. Тобто, там шансів не було”, – каже Федюнін.

“Він вистрілив у Рому і відразу, не перезаряджаючи, заходить у будиночок і наводить на мене рушницю. Я сиджу на дивані. Розстрига в цей час його хапає. А той тягне його на себе, рушницю. Я схоплююсь в їхній бік. Знову ж, ухиляючись від ствола рушниці. Розумію, що вона в будь-який момент може вистрілити. Толик тягне розстригу на себе з цією рушницею. Тут же звучить постріл. Він влучає йому в шию. Розстрига випускає дух. Падає переді мною ось так, ниць. Я розумію, що його вже немає. Розумію, що все, в голову, в шию йому попало. Вбивця при цьому вибігає. Тобто чоловік вистрілює, біжить, відразу, не розвертаючись, розряджається, перезаряджається, вже вибігає на вулицю, починає розвертатися. Я біжу за ним, розумію, що він зараз розвернеться – і до побачення. Стріляв він у мене чи ні, але звуку кулі не пам’ятаю. Я побіг від нього в темряву”, – згадує Федюнін.

Вадим босим побіг у село. З його слів, у кількох оселях не хотіли його слухати, не вірили в повідомлення про те, що “Кацап” розстрілює людей (так у Новоселиці прозивали Захаренка), відганяли з обійстя.

В одному з будинків двері відкрив спортивний підкачаний чоловік, який, як згодом з’ясувалося, був з органів, мав пістолет, і він викликав поліцію.

Як інформувала “Новинарня“, в ніч на п’ятницю, 22 травня, в селі Новоселиця Попільнянського району Житомирської області чоловік убив із рушниці сімох людей.

На місці трагедії. Фото: пресслужба НПУ

Згодом стало відомо, що загинули колишні учасники АТО та волонтери. Зокрема, троє нацгвардійців лише нещодавно повернулися з району проведення операції Об’єднаних сил.

Загинули: діючі нацгвардійці Віталій Вульчин (“Розстрига”), Андрій Москалець (“Мальок”), Владислав Мамиченко (“Мамик”), а також їхні колишні побратими по батальйону ім. Кульчицького Олександр Білоус (“Білий”), Ескендер Османов, Роман Ханенко (“Гедзь”), Володимир Купріянов (“Фін”).

Вижив Вадим Федюнін.

22 травня правоохоронці повідомили про підозру стрільцеві – орендарю ставка Анатолію Захаренку.

23 травня суд у Житомирі арештував на два місяці 58-річного Захаренка на два місяці.

Читайте також:
Масове вбивство на Житомирщині: слідство призначило близько 200 експертиз

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна