У мережі оприлюднили фільм “Рубіж звитяги. Світлодарка” про Бригаду швидкого реагування на фронті

 

У мережі оприлюднили документальний фільм “Рубіж звитяги. Світлодарка” про крайню ротацію Бригади швидкого реагування Національної гвардії України.

Стрічку опублікував 25 травня на своєму ютуб-каналі “Харитін Старський” пресофіцер бригади Андрій Куліш, який є автором ідеї створення фільму.

Бригада виконувала бойові завдання в ООС із осені 2019 року по весну 2020-го в боях на Світлодарській дузі. Це, як йдеться у фільмі, “15 км активної оборони”.

Значна частина документального фільму – власні відеозаписи військових: і з боїв, і з фронтового дозвілля тощо.

За словами пресофіцера, ще на початку ротації вирішив зробити фільм про бойовий шлях “гостомельських левів”.

“Це фільм для наших хлопців, про війну, на якій вони воювали, про їхніх побратимів, про ту ротацію, яку вони ніколи не забудуть. Про яку розповідатимуть своїм дітям, бо вона вже увійшла в історію. Це також фільм для усіх тих, хто вважає, що “це все фігня, бо от у 2014…” Це фільм і для тих, кому здається, що війна вже давно закінчилася. І звичайно ж, для тих, хто заліз у кожен бліндаж на лінії розмежування, але “так і не побачив нацгвардійця у першій лінії”. Це фільм про моїх побратимів, якими я пишаюся: абсолютно кожним із них – спецурою, піхтурою, тиловиками і штабниками, абсолютно усіма, з ким мені довелося перетнутися, а також усіма, чиї імена я не встиг запам’ятати”, – писав у фейсбуці пресофіцер під час прем’єри фільму.

“Ми не знали, коли закінчиться війна. Але ми знали, що сирість фронтових траншей, гупання мінометних виходів, різкі розриви прильотів, одна на двох чашка кави, небезпечний ранковий туман та адреналін запеклого бою – усе це назавжди залишилося в нас“, – такими словами закінчується фільм.

За цю ротацію загинули троє нацгвардійців  – старший лейтенант Олександр Марків, сержант Сергій Михальчук (йому посмертно присвоєно звання Герой України), а також старшина Дмитро Антиков.

Як інформувала “Новинарня“, 25 травня Бригада швидкого реагування НГУ відзначила п’яту річницю з дня створення – на території бригади відкрили меморіал воїнам, які віддали своє життя за територіальну цілісність України.

Читайте також репортаж “Новинарні” із позицій БрШР на фронті:
“Психологи з кулеметами”. Як воюють та чого очікують від “Нормандії” гвардійці з “бригади майбутнього”

“Втрати на тому боці колосальні”. Бригада швидкого реагування повернулася додому після 8 місяців фронту. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна