Відеоконференція в РБ ООН із “представниками Криму”: хто виступав, хто бойкотував

 

Неформальну відеоконференцію з жителями окупованого Криму, яку ініціювала в Раді безпеки ООН Росія, бойкотували п’ять держав – партнерів України.

Як передає “Новинарня“, відеоконференція відбулася 21 травня.

Росія запросила на зв’язок членів Ради безпеки і так званих “жителів Криму”. Вони розповіли, “як чудово їм живеться” після анексії півострова РФ у 2014 році, передає “Прямий канал”.

Від участі в заході відмовилася Україна. Пристали на українську позицію Сполучені Штати, Велика Британія, Естонія, Латвія та Литва.

Взяли участь у конференції Китай, Індонезія, Німеччина, Франція, Бельгія, Чехія та представник ЄС.

Водночас європейські дипломати заявили, що використали такий майданчик у ООН лише для того, щоб наголосити на своїй позиції щодо невизнання російської окупації Криму.

Про це, зокрема, заявили представники країн “нормандської четвірки”- посли Франції та Німеччини при ООН.

“Я ще раз висловив осуд Франції за незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Росією у 2014 році. Франція не визнає цю анексію, що є порушенням міжнародного права”, – сказано в заяві французького дипломата Ніколя де Рів’єра у твіттері.

“Росія незаконно анексувала Крим більш як шість років тому. Суверенітет та територіальна цілісність України порушуються досі. Посол Крістоф Гойсген переконаний: референдум 2014 року, проведений у Криму, був порушенням законодавства, міжнародного права та норм ООН”, – зазначено в коментарі представництва Німеччини.

“Бельгія не визнає та продовжує рішуче засуджувати незаконну анексію АР Крим та Севастополя. Ми залишаємось відданими Україні”, – підкреслено також у заяві бельгійського представництва при ООН.

З окремими жорсткими заявами виступили Велика Британія, США, Литва, Євросоюз.

Американські дипломати надали, що глава Держдепу США Майк Помпео у липні 2018 року підписав Кримську декларацію, “Крим це Україна, і Сполучені Штати не визнають та ніколи не визнають спробу Росії анексувати Крим”.

Окрему велику заяву видало також представництво Євросоюзу. У ній ідеться про те, що так званий референдум, організований Росією 2014 року, не має юридичної сили і не може бути основою для зміни статусу Криму та Севастополя. Ситуація з правами людини на Кримському півострові дуже погіршилася після незаконної анексії, що зафіксовано у доповідях Верховного комісара ООН з прав людини, заявили також представники ЄС, навівши конкретні приклади.

Британське представництво також наголосило, що “кримчани зазнають постійних порушень прав людини та основних свобод”. Відтак Лондон закликав Росію дозволити доступ [моніторингових місій] ООН на півострів, поважати основні права людини, звільнити політичних в’язнів, вивести війська та припинити свій незаконний контроль над півостровом.

“Неприпустимі жодні спроби агресора легітимізувати окупацію та поширювати російську дезінформацію про людські права в Криму. Литва залишається непохитна у своїй відданості суверенітету та територіальній цілісності України”, – зазначено в заяві литовського представництва.

Серед тих, хто виступав у відеочаті від “кримчан”, були заступник голови підконтрольного Росії Духовного управління мусульман Криму і Севастополя Есадуллах Баіров, голова громадської організації “Українська громада Криму” Анастасія Грідчина, керівник проросійської телерадіокомпанії “Міллет” Ервін Мусаєв, ведучий проросійського телеканалу “Крим” Олександр Макар.
Проросійськи налаштовані спікери запевняли, нібито мусульмани в Криму не відчувають жодного тиску, як і місцеві українці, котрі мріяли повернутися “додому в Росію”. При цьому вони нарікали на те, що “Європа не видає візи кримчанам”, а “Меджліс створив воєнізовані формування, щоб убивати людей на Донбасі”.

“Імовірно, Росія використовує коронавірусну кризу, щоб зробити представників окупованого Криму частиною діалогу на міжнародному рівні – щоб суб’єктами розмови стали проросійські “правильні” кримчани”, – зробила висновок кореспондент “Прямого каналу” в Нью-Йорку Катерина Лісунова.

Напередодні відеоконференції представниця Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко пояснила: “Українська сторона не буде брати участь у цьому фарсі. Росія намагається розповісти нібито правду про об’єктивний стан справ на території півострова Крим, але продовжує блокувати доступ міжнародних моніторингових місій, в тому числі управління Верховного комісара ООН з прав людини. Для того щоб показати правду, напевно, потрібно дати можливість незалежним спостерігачам провести моніторинг і поговорити з людьми – не спеціально запрошеними російською стороною, а тими, хто дійсно бачить реальний стан справ на півострові”.

Читайте також:
“1+1” показав карту України без Криму, Нацрада йде з перевіркою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна