У Китаї – новий спалах коронавірусу. Підозрюють, що занесли з Росії

 

У двох провінціях на північному сході Китаю, де мешкає загалом 108 мільйонів людей, знову оголошено карантин після періоду послаблення, коли влада КНР оголосила про завершення епідемії коронавірусу й дозволила населенню повернутися до нормального життя.

Обмеження запроваджені в містах провінцій Цзилінь та Ляонін, пише Bloomberg.

За даними агенції, у провінції Цзилінь припинено рух поїздів та автобусів, закрилися школи, – словом, сотні тисяч місцевих мешканців знову повернулися до режиму жорстких обмежень. Який став для них прикрою несподіванкою, адже люди були переконані, що пік епідемії в Китаї вже позаду.

У всьому винен черговий “спалах” коронавірусної інфекції. На тлі тих страшних цифр, які фіксували в “коронавірусній колисці” – місті Ухань – на початку епідемії, коли захворювали тисячі й помирали сотні, нинішня статистика захворюваності в двох “карантинних” провінціях видається смішною.

За даними офіційної інформагенції КНР “Сіньхуань”, упродовж доби 17 травня в місті Цзилінь було підтверджено три нових випадки зараження COVID-19. Після цього рівень загрози в регіоні підвищили з середнього до високого рівня.

А загалом у провінції під час цього нового спалаху захворіло вже 125 людей, померли двоє й одужали 95.

Як повідомляють китайські ЗМІ, відтак у регіоні знову збільшили обсяги тестування на коронавірус: лише впродовж днів тести було зроблено 40 тисячам людей.

Центром повторного спалаху коронавірусної інфекції вважають місто Шулань, де хворих наразі найбільше. Там городянам знову суворо рекомендують не виходити з дому без крайньої потреби, а виїзд із міста обмежено. Як інформує “Сіньхуань”, за недогляд центральна влада звільнила шістьох міських чиновників, зокрема керівника місцевого осередку Комуністичної партії Китаю.

Звідки тут знову взявся вже нібито поборений коронавірус, іще досліджують відповідні структури з галузі охорони здоров’я. Головна версія – заразу занесли з Росії, яка станом на другу декаду травня вийшла на друге місце у світі за кількістю хворих.

Провінція Цзилінь межує з російським Примор’ям.

Перші випадки “другої хвилі” захворювання на COVID-19 на північному сході Китаю були діагностовані близько двох тижнів тому, на початку травня.

Як припускає Bloomberg, уряд Китаю почав вживати таких жорстких заходів для запобігання новому поширенню коронавірусу з огляду на жорстку критику з боку США та інших держав. Які звинувачують офіційний Пекін у недостатньому реагуванні на початку епідемії в Ухані та подальшому приховуванні реальних масштабів проблеми.

Як писала “Новинарня“, 17 травня радник президента США Пітер Наварро вкотре заявив, що Китай упродовж двох місяців приховував наявність COVID-19 і дозволяв закордонний туризм мешканцям країни, що й призвело до поширення нового коронавірусу на весь світ.

Читайте також:
Розслідування західних спецслужб: Китай приховував від світу інформацію про коронавірус

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин.

19 березня влада КНР оголосила про те, що на материковій частині країни не зафіксовано жодного нового випадку зараження коронавірусом серед місцевих жителів. Невдовзі було оголошено про завершення епідемії в Китаї, хоча одиночні випадки зараження фіксували й надалі.

За даними інфографіки Інституту Гопкінса, кількість інфікованих на коронавірус у Китаї станом на 18 травня становила загалом 84054 людини, померло 4638 хворих.

Читайте також:
ВООЗ попереджає, що коронавірус може не зникнути й стати однією з постійних хвороб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна