Рік Зеленського в соціології: курс – неправильний, але є довіра і підтримка

 

За результатами великого соцопитування, проведеного групою “Рейтинг” 12-13 травня 2020 року (до роковин першої каденції президента Володимир Зеленського), лише третина населення оцінює напрям руху України як правильний, а половина – як неправильний.
Однак Зеленський і надалі має позитивний баланс довіри над недовірою та виграє уявні наступні президентські вибори.

Про це в понеділок, 18 травня, повідомила соціологічна група “Рейтинг” на своєму сайті.

Напрямок розвитку

“Неправильний” напрямок країни зараз бачать 51% українців, “правильний” – 32%, ще 17% не змогли відповісти.

Через рік президентства Петра Порошенка співвідношення “неправильний/правильний” було 68:17.

Варто зазначити, що думка про “правильний” курс переважала над протилежною у липні-жовтні та в грудні 2019 року, тобто невдовзі після приходу до влади Володимира Зеленського. Надалі в громадській думці поновилася звична негативна оцінка розвитку країни.

Більш позитивно оцінюють ситуацію молоді респонденти, прихильники президента Зеленського (“правильний курс” – 56%) та партії “Слуга народу” (59%).
На другому місці з оцінкою “правильності” курсу – прибічники Святослава Вакарчука (31%) і партії “Голос” (34%).
Найменше бачать “правильний курс” країни прибічники Петра Порошенка і Юрія Бойка (по 15%).

Рівень довіри

Рейтинг довіри серед політиків і надалі очолює Володимир Зеленський – йому довіряють 57% громадян, не довіряють – 37%.

Цілком довіряють Зеленському 33%, “скоріше довіряють” – 24%.

Зовсім не довіряють президентові 22%, “скоріше не довіряють” – 15%.

Жоден інший політик не має переваги балансу довіри над недовірою.

Більше третини опитаних не змогли оцінити свій рівень довіри до голови Верховної Ради Дмитар Разумкова та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Загалом спікеру довіряють 25%, не довіряють – 33%. Новому прем’єру довіряють лише 14%, 39% – не довіряють.

До усіх інших топ-політиків помітно переважає недовіра.

При цьому Юрію Бойку (“ОПЗЖ”) довіряють 25%, не довіряють – 57%; Святославу Вакарчуку (“Голос”) – 24% і 61% відповідно, Юлії Тимошенко (“Батьківщина”) – 22% і 72%, Петру Порошенку (“Європейська солідарність”) – довіряють 20% і не довіряють 76%.

Президентські симпатії

Якби найближчим часом відбулися вибори президента, то 39,3% проголосували б за Зеленського (серед тих, хто голосуватиме та визначився з вибором). 13,9% підтримали б Бойка, 13,3% – Порошенка, 8,6% – Тимошенко, 5,9% – Смешка.

Підтримка інших кандидатів нижча за 5%. Ще близько 8% – не визначилися.

Порівняно з результатом у першому турі минулих виборів (31.03.2019) підтримка Зеленського зросла на 9%.

У регіональному розрізі приблизно на одному рівні із Зеленським лише на Сході йде Бойко – співвідношення 33:30.

На Заході 30% голосів має Зеленський, 15% – Порошенко.

Найпопулярніший Зеленський на Півдні – 40% голосів в уявному першому турі.

Чинний президент має приблизно однакову підтримку в містах і селах.

Ядерний електорат Зеленського – молодь 18-29 років (52%). Тоді як серед людей віком 60 і більше років із Зеленським конкурує Бойко – 24 на 20%.

“Майже як і рік тому, якби у другий тур сьогодні вийшли Зеленський та Порошенко, то 75% серед виборців підтримали б чинного президента (Зеленського), а 25% – проголосували за П. Порошенка. Подібні результати були б і у випадку виходу до другого туру із Зеленським Бойка чи Тимошенко (75 і 74% відповідно)”, – зазначають соціологи “Рейтингу”.

Такими є дані замірів серед тих, хто вже визначився.

Натомість серед усіх опитаних в умовному другому турі Зеленський має підтримку 55-58%:

Майже третина опитаних оцінюють перший рік правління президента Зеленського на “відмінно” або “добре” (4% плюс 27% відповідно).

37% – ставлять Зе-президенту “задовільно”, близько третини – “незадовільно” або “жахливо” (19% + 12%).

Відносно гірші оцінки президенту Зеленському дали респонденти Сходу, мешканці міст, старші опитані, виборці Петра Порошенка та Юрія Бойка.

Водночас молодь, мешканці Півдня, Центру та Заходу дали колишньому акторові “95-го кварталу” при владі відносно кращі оцінки.

Звільнення полонених і заручників, а також боротьба із коронавірусом – сфери, в яких опитані поставили найкращі оцінки за перший рік президента Зеленського.

Відносно середні оцінки отримали такі сфери, як об’єднання країни, міжнародна політика, зміцнення обороноздатності, соціальний захист населення, оновлення кадрів у владі, реформування освіти.

Найгірше опитані оцінили зменшення впливу олігархів на політику, земельну та медичну реформи, боротьбу із корупцією, економічний розвиток та припинення вогню на Донбасі.

Найчастіше погані оцінки у різних сферах давали симпатики Бойка та Порошенка.

Попри це, в таких сферах, як боротьба з корупцією, медична та земельні реформи та зменшення впливу олігархів на політику, негативні оцінки дали також не менше третини прихильників Зеленського.

Вибір між епохами

Загалом, серед усіх президентів незалежної України, 20% вважають найкращим Леоніда Кучму. 16% відповіли, що найкращим президентом є Володимир Зеленський, 13% – Леонід Кравчук, 12% – Петро Порошенко, 9% – Віктор Янукович та лише 6% – що найкращим був Віктор Ющенко.

Водночас 14% респондентів відповіли, що жоден із них не був найкращим, ще 10% – не змогли відповісти.

Частіше Кучму та Януковича обирали мешканці південно-східних областей, Порошенка – мешканці західних тацентральних регіонів.

Зеленського частіше обирали молодші опитані, Кравчука –  старші.

Відносно частіше як “епоху розвитку України” опитані охарактеризували часи правління президентів Кучми та Зеленського.

Як “застій” – роки правління Ющенка, “занепад” – період президенства Януковича та Порошенка.

“Оцінки за цією шкалою мають свої чіткі регіональні відмінності. Так, мешканці Сходу та Півдня частіше давали негативні оцінки, говорячи про роки правління президентів Ющенка та Порошенка. Натомість мешканці Заходу та Центру частіше оцінювали як занепад часи правління Януковича”, – зазначає група “Рейтинг”.

Соціологічна група “Рейтинг” провела опитування 12-13 травня 2020 року. Аудиторія: населення України віком від 18 років і старше в усіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Криму й Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування  CATI (computer – assisted telephone interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибіркова сукупність: 3000 респондентів. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше ніж 1,8%.

Читайте також:
Частка тих, хто бачить в Україні поліпшення з коронавірусом, зросла у 2,5 раза, – Рейтинг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна