“Вони й надалі зберігатимуть систему Семашка. Бо з нею завжди заробити і на крові, і на вірусі”

 

Сергій Фурса
інвестиційний банкір, аналітик

(FB)

Кажуть, радянська медицина – найкраща у світі і досі немає кращої системи, ніж система Семашка. І цілі депутати говорять у телевізорі, що немає медицини зараз у світі кращої, ніж у Білорусі. І ті самі люди кажуть, що міжнародні закупівлі – це зло. Патріоти, судячи з усього. І ці ж патріоти саботують зараз програму закупівлі ліків.

І правда ж, щороку ж багаті й знамениті їдуть народжувати в Гомель, лягають лікуватися від раку в клініки Мозиря та постійно літають обстежитись у лікарні Мінська. Хоча ні. Адже вони літають народжувати в Майамі, лікуються від раку в Ізраїлі та Німеччині й лягають на обстеження в клініки ЄС і США.

Так ось, поки не буде навпаки, поки депутати не літають лікуватися в Білорусь, всі їхні слова про “найкращу у світі систему Семашка” нічого не варті.

Але навіть обговорювати це дивно для всіх, хто хоч раз бував в українській державній лікарні.

Система Семашка найкраща тільки в одному. У статистиці. Згідно зі статистикою, в країнах з системою Семашка майже немає вмираючих від коронавірусу. Правда, повно людей помирають від позалікарняної пневмонії. Але це ж відбувається поза лікарнями. Так що медицина тут ні до чого. Тому й прекрасна статистика в Росії і Білорусі. Коронавірус тут начебто є, а наче його й немає.

У чому ще хороша радянська медицина? Наприклад, у закупівлях продукції на 40% дорожче від аналогів. У цьому система Семашка та її адепти не знають собі рівних.

В вірі в гомеопатію. І фуфломіціни, які реєструють як рекомендовані ліки для боротьби з вірусом. Тільки в медицині імені системи Семашка такі препарати допомагають від коронавірусу. Тому що віра творить чудеса. А на бездуховному Заході вони не працюють.

Система Семашка – це коли три міністри охорони здоров’я поспіль у 2020 році не можуть почати закупівлі ліків для важкохворих пацієнтів. Чому? Просто щоб коли до кінця року люди почнуть умирати, купити без тендерів. Бо ж недарма в день призначення нового міністра його дружина зареєструвала компанію з торгівлі медикаментами. Напевно, поспілкувалася з якимось екстрасенсом.

Система Семашка – це коли неважливо, що з пацієнтами. Головне, щоб костюмчик на міністрі добре сидів і щоб потоки йшли в правильному напрямку. Не за пацієнтами. За потрібними людьми. Які ніколи не будуть лікуватися в Україні. У державних клініках. Якщо, це, звичайно, не Феофанія.

Цю систему хочуть зберегти. Зараз. Тому що занадто солодкий пиріг. І щоб отримати собі шматочок, вам говоритимуть що завгодно, лякатимуть чим завгодно, леститимуть і брехатимуть.

Але, як завжди, суть у грошах. Які завжди можна заробити і на крові, і на вірусі. І на вірусі в той час, як хтось проливає кров. І без вірусу.

Адже, на жаль, для адептів “найкращої” української медицини, вірус скоро пройде і більше не можна буде закуповувати китайські костюми втридорога й українські ШВЛ, які відрізняються від нормальних ШВЛ, як самокат відрізняється від ракети.

А їсти хочеться завжди. А отже, треба зберегти таку можливість і в 2021 році та надалі.

Ну а чому ні, якщо люди їм вірять.

Читайте також:
17 днів затримки: в Україну прибули костюми біозахисту, закуплені МОЗ за подвійною ціною

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна