Кремлівський куратор українського напрямку Козак прилетів у Берлін на переговори щодо Донбасу

 

Заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак, який є куратором переговорів по Донбасу в Кремлі, прибув у Берлін попри пандемію коронавірусу.

Про це в середу, 13 травня, повідомило російське видання “РБК” з посиланням на джерела, а також репортер видання Berliner Zeitung Аксель Лір.

Джерело журналістів заявило, що Козак прибув до Берліна для обговорення ситуації на сході України за запрошенням німецької сторони.

За його словами, Німеччина запросила представника РФ, щоб “краще зрозуміти лінію” Москви на переговорах з врегулювання конфлікту.

“Це сувора двосторонка”, – сказало джерело, маючи на увазі, що представників інших сторін на переговорах не буде.

“Козак – головний переговорник з боку Росії по Україні. Ймовірно, є питання, які змусили його терміново прилетіти до Берліна для спілкування з кимось віч-на-віч всупереч карантинним обмеженням і санкціям Євросоюзу”, – сказало інше близьке до переговорів джерело “РБК”.

Про факт приземлення літака спеціального льотного загону “Росія” з Козаком у Берліні в Twitter раніше повідомив репортер Berliner Zeitung Аксель Лір.

Згодом, у ефірі телеканалу “Россия-24” Козак сказав, що задоволений переговорами в Німеччині. Він назвав їх “конструктивними”.

“Ці консультації дадуть додатковий імпульс для інтенсифікації переговорів і в “нормандському форматі”, і в Тристоронній контактній групі в Мінську. Будуть надані відповідні сигнали” – цитує Козака видання “Новости Донбасса”.

“Досягли угоди про взаємні подальші дії щодо мирного врегулювання конфлікту в Україні, за рішенням безлічі непростих завдань, які потребують вирішення у взаємодії з представниками Донбасу, представниками України в “нормандському форматі”, – додав він.

Читайте також:
ТКГ: “новий механізм” за участю Н4, згода на обмін у березні й ще два КПВВ

Як повідомляла “Новинарня“, 30 квітня у форматі відеоконференції відбулися переговори міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та РФ – Дмитра Кулеби, Гайко Мааса, Жана-Іва Ле Дріана і Сергія Лаврова.

Лідери країн “нормандської четвірки” – президенти України, Франції, РФ Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель – востаннє зустрілися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Із них частково виконаний тільки пункт про обмін полоненими.

Читайте також:
Відеоконференція глав МЗС Н4: Україна готова говорити з жителями окупованих територій, але не з “ЛДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна