“Знецінює внесок воїнів”: “Юрсотня” розкритикувала ухвалений Радою закон про страхування медиків від COVID-19

воїн-медик

 

ГО “Юридична сотня” розкритикувала ухвалений Верховною Радою проєкт закону, який який встановлює інфікованим на коронавірус медикам страхові виплати у разі інвалідності, а померлих від COVID-19 медпрацівників прирівнює до загиблих під час служби військовослужбовців із поширенням членів їх сімей аналогічних гарантій.

Про це йдеться на сторінці “Юрсотні” у фейсбуці.

“Звісно ж ризики, з якими стикаються медичні працівники у щоденній боротьбі з вірусною хворобою, потребують окремої уваги та підтримки держави. Однак прирівняння медиків до військовослужбовців є хибним шляхом.

Статус військовослужбовця не можна прирівнювати до жодної з категорій.

Така пропозиція знецінює внесок військовослужбовців у захист територіальної цілісності та недоторканості України”,

– наголошують правники.

У “Юрсотні” нагадують, що військова служба – запорука обороноздатності та національної безпеки України, але роботою у розумінні Кодексу законів про працю вона не є. Тому гарантії за виконання військового обов’язку надаються окремим законом –”Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

“Більше того, за чинним законодавством до військовослужбовців не прирівняні навіть медичні працівники, як залучалися/залучаються до АТО/ООС”, – додають у ГО “Юридична сотня”.

Тако правники критикували законопроєкт провладної фракції за “цілу низку юридичних невизначеностей” й рекомендували його відхилити.

Попри це, нескладно було спрогнозувати, що парламент ухвалить саме проєкт 3376-1, хоча на розгляді ВР було одразу три законодавчі ініціативи про страхові виплати захворілим на коронавірус медикам

Адже він був написаний керівництвом президентської фракції з метою “перехопити ініціативу” в опозиції й “забрати собі політичні дивіденди”. А отже, за жоден інший законопроєкт найбільша фракція “Слуга народу” просто не дала б голосів.

Три законопроєкти на захист медиків: у чому різниця

Як уже писала “Новинарня“, від початку ініціатива забезпечити медикам на передовій боротьби з коронавірусом соціальний захист у вигляді страхових виплат належала фракції “Європейська солідарність”.

22 квітня нардепи “ЄС” внесли на розгляд Верховної Ради законопроєкт №3376. Ним було передбачено, що медпрацівники, які інфікувалися коронавірусом, отримують від держави виплату у 100-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Тобто якщо тест на COVID-19 є позитивним, упродовж місяця медпрацівник мав би отримати від держави 202 тисячі 700 гривень. А в разі смерті медика від коронавірусної хвороби його родичам належить виплата в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму – 1 мільйон 520 тисяч 250 гривень.

Втім, на позачергову сесію ВР, скликану на вимогу партії влади 30 квітня, цей законопроєкт винесено не було. І тоді “ЄС” за допомогою однодумців з фракції “Голос” почала збирати підписи для скликання чергового позачергового засідання, з метою ухвалити на ньому законопроєкт №3376, а також ініційований “Голосом” проєкт №3380 – про тестування на коронавірус медиків та інших уразливих категорій населення.

Читайте також:
Верховна Рада ухвалила закон про масове тестування на коронавірус

Представники фракції більшості ігнорували ініціативу опозиції і в підписних листах не розписувалися. Та оскільки представники всіх інших фракцій до збору підписів долучилися,  необхіді 156 голосів були зібрані, і голова ВР Дмитро Разумков мусив скликати позачергове засідання парламенту на 7 травня.

А після цього видання Цензор.НЕТ опублікувало скріни повідомлення з внутрішнього інформаційного каналу “Слуги народу”, в якому голова фракції Давид Арахамія бідкався, що “вперше в історії Петя (Петро Порошенко – “Н“) без нас зміг зібрати позачергову сесію із законом про коронавірус”.

Він також повідомив, що “аби не віддавати Петі в руки ініціативу”, “СН” зареєструвала альтернативний законопроєкт, яким медпрацівникові була передбачена лише в тому разі, якщо він не просто захворів на COVID-19, а й упродовж року отримав будь-який ступінь інвалідності.

І справді, на сайті парламенту з’явився альтернативний законопроєкт 3376-1 авторства Арахамії та ще низки нардепів, який передбачав страхову виплату після отримання групи інвалідності, “не менше, ніж 300-кратному розміру прожиткового мінімуму”.

Напередодні позачергової сесії ще один “Слуга народу”, Олександр Качура, вніс на розгляд ВР ще один альтернативний проєкт, №3376-2: про страхові виплати в разі інфікування на коронавірус медика або “іншого працівника, зайнятого в сфері захисту населення від інфекційних хвороб” у сумі до 250 прожиткових мінімумів у разі хвороби і 1000 – в разі смерті.

“ЄС” не здається: ініціюватимуть зміни

Як нескладно було передбачити, особливо після витоку повідомлень Арахамії (“у середу проведемо на комітеті… ухвалимо наш [законопроєкт] і заберемо собі політичні дивіденди“), профільний комітет охорони здоров’я на чолі зі “слугою народу” Михайлом Радуцьким рекомендував до схвалення парламентом саме проєкт 3376-1.

Його Верховна Рада й ухвалила 340 голосами “за”. З урахуванням пропозиції профільного комітету, якою згадані страхові виплати передбачені також студентам-медикам старших курсів (5 і 6 курс) та інтернам, які залучаються до боротьби з COVID– 19 на контрактних засадах.

За законопроєкт, в автори якого записали також очільників фракції “Опозиційна платформа – За життя” Вадима Рабиновича та голову депутатської групи “Довіра” Олега Кулініча, голоси дали всі політичні сили без винятку.

Проте представники “Євросолідарності” попередили, що надалі ініціюватимуть зміни до цього закону, щоб компенсацію інфікованому на коронавірус медпрацівникові виплачували не лише в тому випадку, якщо він залишився інвалідом. Адже таких наслідків коронавірусної хвороби, за інформацією опозиції, не лише в Україні, а й у більшості країн світу поки що не зафіксовано.

“«Європейська Солідарність» розпочинає збір підписів з вимогою до більшості змінити закон і забезпечити страхуванням всіх медиків, які працюють з хворими на коронавірус, як це з самого початку пропонувала опозиція”, – заявила співголова фракції Ірина Геращенко.

Читайте також:
Захистити бійця невидимого фронту:
як медики опинилися без грошей під час пандемії і при чому тут політика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна