За позачергову сесію ВР для ухвалення законів про захист медиків підписалося 150 нардепів. “Слуг” – лише троє

 

Фракція “Європейська солідарність” зібрала 150 підписів для проведення позачергової сесії Верховної Ради, на яку мають бути винесені законопроєкти про захист медпрацівників під час епідемії коронавірусу.

Про в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV увечері понеділка, 4 травня, повідомив очільник “ЄС” Петро Порошенко.

Законопроєкти, які вимагає розглянути опозиція, передбачають державне страхування медиків на випадок коронавірусної хвороби та їх тестування на коронавірус.

“Наша армія протидії коронавірусу – це наші лікарі. 13 квітня наша політична сила вимагала включити в закон «Про державний бюджет» кошти на державне страхування кожного лікаря від захворювання або, не дай Боже, загибелі від коронавірусної інфекції. Так, як ми зробили у 2014 році, коли захистили страхуванням українських воїнів. З 13 квітня це питання не вирішене”, – наголосив Порошенко.

Він також нагадав, що на COVID-19 в Україні щодня захворює все більше медпрацівників. Станом на 5 травня ця цифра сягнула 2479, щонайменше 18 медиків з таким діагнозом померли.

Попри це, під ініціативою про скликання позачергової сесії й, відповідно, ухвалення рішень, покликаних забезпечити медикам соціальний захист та додаткові виплати, підписалися всі депутатські фракції та групи, окрім провладної “Слуги народу”.

Як повідомила “Новинарні” народна депутатка Ірина Геращенко, в підписних листах свої прізвища вписали тільки троє нардепів від “СН”: Юлія Яцик, Гео Лерос та Сергій Нагорняк.

“У нас найвищий у світі показник захворюваності лікарів: фактично, з усіх інфікованих коронавірусом кожен четвертий – медик. Це означає, що ми маємо їх захистити.  Але «слуги» вперто не хочуть виносити відповідні законопроєкти на розгляд парламенту. Чому? Та тому що там автори неправильні!” – вважає Геращенко.

Вона наголосила, що тепер, коли 150 підписів зібрано, “Євросолідарність” наполягатиме на скликанні позачергової сесії вже на поточному тижні.

Раніше голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що позачергове засідання парламенту, швидше за все, відбудеться не раніше вівторка, 12 травня.

Причому голоси за його проведення нардепи з парламентської більшості планували збирати самостійно, ігноруючи вже наявну ініціативу й підписні листи опозиційних фракцій.

“Зараз ми говоримо про те, що наступне засідання буде скликатися 150-ма народними депутатами. І скоріше за все, воно відбудеться у вівторок. Попередньо думали, що воно буде у п’ятницю, але деякі регламентні норми не дозволяють розглянути ряд питань, які ми вважаємо необхідними. Тому це буде вівторок”, – заявив Разумков, не уточнивши, про які питання йдеться.

Читайте також:
Слуги народу не підписуються під ініціативою на захист медиків
через патологічні ревнощі до опозиції, – Юрчишин

Як писала “Новинарня“, фракції “Європейська солідарність” та “Голос” наполягають на якнайшвидшому ухваленні двох законопроєктів для захисту медичних працівників, які опинилися на передовій боротьби з епідемією коронавірусу.

Законопроєкт №3376, внесений депутатами з “ЄС” іще 22 квітня, передбачає страхування медичних працівників. У разі інфікування коронавірусом страхова виплата становитиме близько 200 тисяч гривень. У разі смерті медика від COVID-19 його чи її родичі отримають одноразову грошову виплату в розмірі близько 1,5 мільйона гривень.

У законопроєкті №3380 (дата реєстрації – 23 квітня), серед іншого, йдеться про забезпечення масового тестування на коронавірусну інфекцію, в тому числі лікарів та пацієнтів медзакладів. Його авторами виступили нардепи “Голосу”, зокрема колишня заступниця міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина, а також представники деяких інших фракцій: Вікторія Сюмар від “ЄС”, Валерій Дубіль від “Батьківщини”,  Ярослав Дубневич із групи “За майбутнє” тощо.
Серед авторів проєкту 3380 є й представники “СН”: Артем Дубнов, Максим Перебийніс та голова профільного Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Схвалення комітету цей законопроєкт уже також отримав – іще 24 квітня, тобто до проведення останньої позачергової сесії ВР, яка відбулася 30 квітня.

Позаяк на це засідання законопроєкти про захист медиків винесені не були, “Голос” і “ЄС” почали збирати підписи за проведення нового. Серед тих, хто підписався, – депутати “Європейської солідарності”, “Голосу”, “Опозиційної платформи – За життя”, “Батьківщини”, депутатських груп “Довіра” та “За майбутнє” і троє представників фракції “Слуга народу”.

Дивіться також:
Два щити України – воїни і медики. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна