“Шахтар-2” в уряді: для розв’язання проблем свого бізнесу Ахметов домовився із Зеленським, – ЗМІ

 

Щоб розв’язувати проблеми свого бізнесу, олігарх Рінат Ахметов розставляє на урядові посади своїх людей та знаходить порозуміння з командою Володимира Зеленського.

Про це йдеться в матеріалі видання “Новое время“, опублікованому 23 квітня.

Серед кадрових рішень на користь Ахметова називається призначення Ольги Буславець в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища. Доти вона керувала Директоратом енергетичних ринків у Міненерго.

За словами представника монобільшості, “слуги народу” зустрічалися з чиновницею, запитували у неї про зв’язки з Ахметовим — “і переконливих негативних відповідей не отримали”.

Тоді, 30 березня, в “СН” забракло голосів для призначення Буславець міністром у парламенті. Однак зрештою вона очолила Міненерго як “в.о.” за рішенням уряду 16 квітня.

Олексій Оржель, колишній міністр енергетики в Кабміні Олексія Гончарука, в коментарі “НВ” розповів, що свого часу хотів звільнити Буславець із директорату енергетичних ринків.

“Вона щось бачить, а щось не бачить. Вона, наприклад, не бачить [монополію] ДТЕК (енергохолдингу Ріната Ахметова – “Н”), але до решти проблем підходить професійно”, — пояснив ексміністр.

За його словами, Ольга Буславець виступала проти обмеження цін на електроенергію, адже воно йде врозріз з інтересами енергохолдингу Ахметова.

Також, за даними сайту “Наші гроші”, Буславець лобіювала зниження ціни на газ, що поставляється НАК “Нафтогаз України” для Луганської ТЕС Ріната Ахметова, але зазнала в цій справі невдачі. Зараз борг ТЕС перед НАК за поставлений газ становить близько 1 млрд грн.

Видання нагадує, що Денис Шмигаль, призначений главою уряду 4 березня, колись працював у ДТЕК Ахметова (із 2018 року був директором Бурштинської ТЕС – найбільшого в Івано-Франківській області виробника електроенергії).

Крім того, у прем’єра Шмигаля з’явився позаштатний радник з енергетики — Ігор Маслов, який займав керівні посади у ДТЕК.

Раніше Максим Тимченко, гендиректор компанії ДТЕК, виступив із гучною заявою про тривалу системну кризу в енергетиці. Він оголосив, що з 20 квітня найбільше вугільне підприємство на підконтрольній частині України – об’єднання “Павлоградвугілля” (частина ДТЕК) – тимчасово припиняє роботу. “В країні призупинена робота близько 30 вугільних шахт, простоюють більше 40 тисяч осіб”, — заявляв Тимченко на брифінгу.

Проблеми ДТЕК породжені цілим рядом факторів: зростанням конкуренції на ринку електроенергії, теплою зимою і коронакризою. Тепер, на підставі захисту шахтарів, Ахметов “намагається досягти максимального обмеження конкуренції на цьому ринку і зростання цін, що дасть йому можливість збирати більше грошей із промислових споживачів”, пояснює виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.
Для цього найбагатшому українцю потрібні лояльні люди в держорганах. Відтак в уряді формується відповідна “команда” — такий собі “Шахтар-2”, кажуть експерти.

Усі ці кадрові рішення, на думку аналітиків, вказують, що найбагатший українець знайшов порозуміння із командою Володимира Зеленського.

“Ахметов — прагматичний олігарх, націлений на діалог із будь-якою владою. Він готовий завжди її підтримати за допомогою телеканалів або гуманітарних ініціатив”, — зазначив Анатолій Октисюк, експерт Дому демократії.

Маючи значний медійний ресурс, фізичні активи з сотнями тисяч працівників, політичний контроль над місцевою владою в містах присутності цих активів, Ахметов знаходить підхід до будь-якої команди, що осіла на Банковій, у тому числі й до Зеленського, пише “НВ”.

Читайте також:
Ахметов веде туристичний бізнес у Криму, незважаючи на санкції, – розслідування

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна