Ахметов веде туристичний бізнес у Криму, незважаючи на санкції, – розслідування

 

Найзаможніший український олігарх Рінат Ахметов зберігає контроль над дитячим табором “Берег”, санаторієм “Ай-Даніль” та резиденцією “Новий Кучук-Кой” в окупованому РФ Криму в обхід санкцій Євросоюзу.

Як передає “Новинарня“, про це стало відомо під час спільного розслідування “Настоящего времени” (канал “Радіо Свобода”) та антикорупційного проєкту “Муніципальний сканер”, що отримало назву “Кримський архів”.

Відповідно до цих матеріалів, санаторій “Ай-Даніль” у Гурзуфі контролює колишній менеджер Маріупольського заводу ім. Ілліча, який належить Ахметову. Це підприємство сфери відпочинку регулярно укладає державні контракти з компаніями, які перебувають під персональними санкціями Євросоюзу (наприклад, зі “дочками” російської “Транснефти”). Сам санаторій зареєстрували в російському реєстрі через лондонську компанію в жовтні 2014 року – через кілька місяців після запровадження санкцій.

Резиденція “Новий Кучук-Кой” у Сімеїзі після анексії стала належати новозареєстрованому ТОВ “Старвіста Крим” – її кінцевим бенефіціаром через кілька кіпрських компаній також є Рінат Ахметов. Оскільки власники побудували на території резиденції басейн і будинок, що заборонено з огляду на охоронюваний статус земель, російська окупаційна адміністрація в Криму порушила на компанію справу.

Також Ахметов, як і раніше, контролює другий за розміром після “Артеку” дитячий табір “Берег” в Алушті. Як виявили журналісти-розслідувачі, ТОВ “ДОЛ “Берег” зареєструвалося в російському реєстрі у 2015 році, а належить через кілька кіпрських та українську компанії також Ахметову.

З 2016 року це ТОВ уклало п’ять державних контрактів із підконтрольними Росії структурами – міністерством освіти Криму та управлінням молоді Сімферополя. Загальна сума договорів – майже 120 мільйонів російських рублів, тобто $1,8 млн за нинішнім курсом.

Кіпрська влада по суті на запит “Настоящего времени” про можливе порушення санкцій не відповіла і порадила звернутися в компанії безпосередньо. У холдингу Ахметова SCM наполягають, що бізнесмен не має відношення до цих об’єктів, тому що їх “націоналізувала Росія”. Але інформація в документах це не підтверджує, заявляють розслідувачі.

У дитячому таборі “Берег” підтвердили, що Ахметов не припиняв контролювати компанію і ніякої “тимчасової адміністрації” в цю бізнес-структуру російська влада анексованого Криму не призначала.

Водночас російські “Примечания” нещодавно повідомляли, що російська компанія “ЕТЦ у Парковому”, засновником якої є “дочка” “Газпром добыча Оренбург” – ТОВ “Рісско”, виявила бажання викупити величезну резиденцію з пам’ятниками культурної спадщини “Новий Кучук-Кой”, що колись належала українському олігарху Рінату Ахметову на ялтинському узбережжі.
Маєток нібито було “націоналізовано” окупаційною владою Криму у 2017 році, а в листопаді 2019-го року виставлено на аукціон.
Однак торги не відбулися через відсутність інших заявників, окрім “ЕТЦ у Парковому”. Тому резиденція відійде за стартовою ціною 1 млрд 975 млн рублів.

Image result for Новый Кучук-Кой под Ялтой."

Новий Кучук-кой

Читайте також:
Компанія, яка перевозила у Крим “зелених чоловічків”, надалі порушувала санкції ЄС, – ЗМІ

У дружини редактора “Ліги сміху” виявили бізнес в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна