Вплив кризи на економіку України: Fitch підтвердив рейтинг, але погіршив прогноз

 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг України на рівні B, але погіршило прогноз по ньому.

“Fitch Ratings переглянула прогноз щодо довгострокового рейтингу дефолту емітента в іноземній валюті (IDR) до “стабільного” з “позитивного” та підтвердила IDR на рівні “B”, – йдеться в повідомленні на сайті компанії.

Аналітики зазначили, що перегляд прогнозу України на “стабільний” відображає значний вплив пандемії COVID-19 на економічне зростання і фінанси.

Підвищені макроекономічні та фіскальні ризики, пов’язані з цим безпрецедентним глобальним шоком, частково нівелюють усі здобутки в Україні в останні роки в плані зниження боргового тягаря, нормалізації перспектив зростання після геополітичних і економічних криз 2014-2015 років.

Fitch прогнозує, що економіка України скоротиться на 6,5% у 2020 році порівняно зі зростанням 3,2% у 2019 році, що відображає пандемічний шок COVID-19 для світової економіки, заходи стримування та ослаблення валюти, що впливає на інвестиції і приватне споживання.
Скороченню споживання перешкоджатиме також очікуване зменшення приватних грошових переказів (7,8% ВВП у 2019 році).

Шок буде частково пом’якшений низькою залежністю від туризму, відносно більш диверсифікованим товарним експортом та нижчими міжнародними цінами на нафту, враховуючи статус країни як чистого імпортера.

“Ми очікуємо, що економіка відновиться до 3,5% в 2021 році відповідно до нашого середньострокового прогнозу зростання для України. Однак існують суттєві ризики для наших прогнозів, враховуючи невизначеність щодо масштабів і тривалості спалаху коронавірусу”, – зазначили в агентстві.

Наступною запланованою датою перегляду суверенного рейтингу України буде 4 вересня 2020 року.

Рейтингова шкала має такі інвестицій рейтинги: найвищий – AAA (означає найвищий рівень кредитоспроможності), далі йдуть АА+, АА, АА-, А+, А, А-, ВВВ+, ВВВ, ВВВ-, ВВ+, ВВ, ВВ-, В+, середній – В (є значні кредитні ризики, проте при цьому залишається обмежена “подушка безпеки”), В-, ССС+, ССС (може бути дефолт)… СС (вища ймовірність дефолту)… С (дефолт неминучий), RD (частковий дефолт), D (дефолт).

Читайте також:
МВФ: економічна криза від COVID-19 гірша за кризу 2008-2009 років

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна