Єврокомісія вирішила надати Україні 1,2 млрд євро для подолання коронавірусної кризи

 

Євросоюз надає країнам-сусідам 3 млрд євро для подолання кризи, спричиненої коронавірусом. Із цієї суми Україна матиме право отримати позики на суму 1,2 млрд євро.

Таке рішення Єврокомісія ухвалила в середу, 22 квітня, передає “Європейська правда“.

Європейська комісія (уряд ЄС) оголосила про надання макрофінансової допомоги для боротьби з пандемією коронавірусу десятьом країнам. Із загальної суми у 3 млрд євро найбільше коштів отримає Україна – 1,2 млрд євро. На другому місці – Туніс (600 млн), на третьому – Боснія і Герцоговина (250 млн).

Єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні закликав Європарламент та Раду ЄС “якнайшвидше затвердити цей важливий пакет (угод про макрофінансову допомогу)”, повідомили в пресслужбі ЄК.

Президент Володимир Зеленський привітав рішення Єврокомісії про кредитні кошти для України.

“Це безпрецедентна за обсягом макрофінансова допомога. Рішення ЄС – це не лише вияв солідарності у важкі часи. Це свідчення, що Україна не помилилася, зробивши європейський вибір. Адже справжні друзі пізнаються в біді”, – зазначив президент.

У пресрелізі, оприлюдненому пресслужбою Банкової, зазначається, що кошти ЄС допоможуть гарантувати макроекономічну стабільність України та дозволять державі звільнити додаткові ресурси для захисту громадян та пом’якшення наслідків пандемії.

Макрофінансова допомога не є безповоротною, а надається у формі кредитів за низькою відсотковою ставкою.
Кредити у рамках такої допомоги – довгострокові та надаються під низький плаваючий відсоток. Євросоюз позичає ці кошти на міжнародних ринках і передає кошти у розпорядження держав-партнерів.
Тривалість даної позики, а також те, чи буде вона розбита на кілька траншів, наразі не уточнюється.
Метою макрофінансової допомоги є подолання дефіциту бюджету, тому держави-реципієнти мають право витрачати кошти на свій розсуд, фінансуючи звичні бюджетні витрати.

Обов’язковою умовою надання позики є відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Як відомо, ключовою вимогою для поновлення фінансування України МВФ є ухвалення змін до законодавства, яке унеможливить повернення націоналізованого “Приватбанку” колишнім власникам (наразі так званий “антиколомойський” закон Верховна Рада 30 березня прийняла в першому читанні, надалі він заблокований лобістами олігарха Коломойського 16 тисячами поправок).

Читайте також:
Допомога від “друзів Порошенка”: ЄС готовий виділити Україні 1 млрд євро проти коронавірусу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна