Порушення карантину на Пасху: поліція відкрила кримінальне провадження і щодо Почаївської лаври МП

 

Поліція почала друге кримінальне провадження через порушення карантину під час великодніх погослужінь, тепер – у Почаївській Свято-Успенській лаврі (Московського патріархату) на Тернопільщині.

Про це пресслужба Нацполіції повідомила ввечері 19 квітня.

Як і у Святогірській Свято-Успенській лаврі на Донеччині, у Почаївській лаврі під час служби перебувала велика кількість осіб, які не дотримувалися соціальної дистанції, при цьому частина з них не використовувала засоби індивідуального захисту.

За обома фактами розпочато кримінальні провадження за статтею 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

“Божественна літургія у Почаївській Свято-Успенській лаврі відбулася за участю великої кількості вірян. Згідно із попередніми домовленостями з духовенством Почаївської лаври, богослужіння мало проводитися з виконанням всіх умов та правил карантину. Прихожани мали перебувати на прилеглій території, а не в храмі. Пасхальне богослужіння розпочалося о 23-й годині. В цей час поліцейські зафіксували скупчення людей у храмі, ще кілька десятків прихожан перебували на вулиці. Переважна більшість не дотримувалися дистанції. Окрім того, під час релігійної відправи духовенство відчинило двері монастиря, й віряни, всупереч встановленим обмеженням, почали заходити всередину”, – розповіли в управлінні комунікації Нацполіції.

Читайте також:
Святогірська лавра: поліція порушила кримінальну справу через порушення вимог карантину на Великдень. ФОТО, ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, 19 квітня голова Нацполіції Ігор Клименко заявив про недотримання карантинних обмежень у 19 храмах під час богослужінь у Великодню ніч. Уранці було відкрито три адміністративні провадження та одне – кримінальне (щодо Святогірської лаври МП на Донеччині).

За даними правоохоронців, на території України 18-19 квітня відбулися Великодні богослужіння у 13658 храмах по всіх регіонах, у них взяли участь майже 130 тисяч осіб.

Дотримання карантинних обмежень на Паску називали умовою подолання епідемії коронавірусу.

Нагадаємо, за інформацією з різних джерел, очільника РПЦ в України митрополита Онуфрія (Березовського) та митрополита Антонія (Паканича) напередодні Великодня госпіталізували з коронавірусом. Представники так званої “УПЦ МП” спростовують цю інформацію, але ні Онуфрій, ні Антоній не були присутні на Великодньому богослужінні в Києві.
За офіційними даними, в Києво-Печерській лаврі на COVID-19 захворіли понад сотню церковників. У монастирі оголосили карантин.

Читайте також:
“Через тиждень можна очікувати спалаху коронавірусу у Святогірську”, – Мендель

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна