У Польщі можуть скасувати вибори президента і продовжити повноваження Дуди

 

У Польщі пропонують зміни до Конституції, які продовжать термін чинного президента Анджея Дуди на два роки та скасують вибори, заплановані на травень.

Про це у четвер, 16 квітня, інформує “Європейська правда” з посиланням на польські ЗМІ.

Останні зміни, запропоновані владною партією “Право і справедливість” та партією “Порозуміння”, пропонують змінити статтю 127 Конституції та продовжити термін президентської каденції до 7 років. Наразі термін каденції президента у Польщі складає 5 років.

Водночас президент не матиме права балотуватися на цю посаду вдруге. 

У проєкті прописано, що зміна “застосовуватиметься до терміну чинного президента Республіки Польща” – Анджея Дуди, та що внесення цих змін скасовує президентські вибори, заплановані на 10 травня, проведення яких опинилося під питанням у зв’язку з епідемією коронавірусу.

Після цього особа, яка була президентом, не зможе повторно обратися на цю посаду.

“Мета змін – збільшити конституційні гарантії незалежності та неупередженості президента, якого обиратимуть на посаду лише один раз, на один, але не довший, 7-річний термін”, – йдеться у проєкті.

Також у проєкті вказано, що зміни вносять у зв’язку з епідемічною ситуацією в країні – ситуації “безпрецедентної загрози для правової та громадської безпеки Польщі, пов’язаною з COVID-19”.

Проєкт опублікували на сайті Сайму ввечері середу, 15 квітня, але датований він ще 6 квітня.

Для прийняття змін до Конституції необхідно, щоби проєкт отримав 2/3 голосів у Сеймі, а після цього отримав підтримку у Сенаті.

Зараз у “ПіСу” такої підтримки немає, опозиція чітко заявила, що зміни до Конституції не є виходом із становища. Єдиним способом провести проєкт через Сейм є голосування у неповному складі нижньої палати, не попередивши опозицію.

Як інформувала “Новинарня“, нещодавно у Польщі дозволили голосувати на виборах президента поштою.

Читайте також:
Дуда застеріг Європу від ігнорування російської загрози

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна