Дуда застеріг Європу від ігнорування російської загрози

 

Президент Польщі Анджей Дуда застеріг європейську спільноту  від того, щоб ігнорувати загрозу для регіону Центральної і Східної Європи, яку становить Росія.

Про це Дуда сказав 12 жовтня в Афінах під час зустрічі “групи Аррайолуш”, в якій взяли участь 13 лідерів держав ЄС, передає “Польське радіо”.

За словами президента Польщі, незважаючи на те, як оцінюємо діяльність НАТО в регіоні Центрально-Східної Європи, ми повинні солідарно чинити тиск на Російську Федерацію.

“Про те, наскільки небезпечною є Росія, багато можуть сказати держави, які є в безпосередній досяжності російських балістичних ракет”, – наголосив Дуда.

Польський президент закликав лідерів євросоюзних держав підтримувати всі ініціативи, метою яких є зміцнення безпеки східного флангу НАТО і Європейського Союзу.

“Прагну запевнити, що Польща вважає свою інтенсивну співпрацю зі США не альтернативною співпраці з Європейським Союзом, а як доповнення і зміцнення цієї співпраці. Натомість в контексті спільної політики безпеки й оборони, на нашу підтримку можуть розраховувати усі ініціативи, які будуть синергічними для НАТО, а також служитимуть підтримці і зміцненню трансатлантичних стосунків, а не їх маргіналізації”, – пояснив Анджей Дуда.

“На жаль, в останнє десятиліття ми болісно прокинулися від прекрасної мрії. Наступ т.зв. “Ісламської держави”, громадянські війни в Північній Африці, посилення напруги на Близькому Сході, посилення сепаратизму в серці Старого континенту або, що не менш важливо, дестабілізуюча діяльність Російської Федерації в Грузії та Україні, дуже жорстоко нагадали, що життя в мирі надане нам раз і назавжди, а національні кордони навіть тут, у Європі, не є “святими” й недоторканними”, – цитує Дуду сайт президента Польщі.

Група Аррайолуш (Arraiolos) була заснована у 2003 році з ініціативи президента Португалії Жоржі Сампайо. Назва походить від португальського міста, де відбулася перша неформальна зустріч президентів Австрії, Фінляндії, Німеччини, Латвії, Польщі, Португалії, Угорщини та Італії.
Згодом до цієї групи приєдналися Словенія, Хорватія, Естонія та Болгарія, за ними Мальта та Греція. Президент Ірландії також оголосив про участь у цьогорічній зустрічі.

Німеччину в Афінах представляв президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр.

Читайте також:
НАТО розширить свою присутність у країнах Балтії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.