На Донеччині під час навчань вибухнув міномет: один загиблий, вісім поранених

 

У Донецькій області на полігоні вибухнув міномет, в результаті чого один військовослужбовець Збройних сил України загинув, ще вісім отримали поранення.

Про це у вівторок, 14 квітня, повідомили в пресцентрі Державного бюро розслідувань.

За даними слідства, вибух міномета стався 14 квітня 2020 року під час проведення планових навчальних стрільб.

“Внаслідок цього загинув 24-річний старший солдат роти спеціального призначення загону Спеціальних операцій. Ще вісім військовослужбовців отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. На даний момент потерпілих госпіталізовано, їм надається невідкладна медична допомога”, – йдеться в повідомленні ДБР.

Розпочато досудове розслідування за фактом загибелі військовослужбовця-контрактника та поранення вісьмох військовослужбовців внаслідок порушення правил поводження зі зброєю (ч. 2 ст. 414 КК України).

Тривають невідкладні слідчі дії, вирішується питання про призначення відповідних експертиз.

Марка міномета не вказується.

Читайте також:
Грішити не лише на “Молоти”. Ветеран АТО Бурлакова – про те, чому вибухають міномети

Як повідомляла “Новинарня“, в минулі кілька років трапилося кілька трагедій, пов’язаних із розривом мінометів “Молот” українського виробництва.

Багато журналістів, громадських активістів та волонтерів заявляли про низьку якість “Молотів”, що призводить до їх розривів.

Під час найрезонанснішого НП, 6 липня 2018 року, на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні стався розрив міномета “Молот”, унаслідок якого загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128 огпбр, дев’ятеро бійців дістали поранення.
Президент Петро Порошенко на час розслідування заборонив використовувати міномети “Молот” на навчаннях до завершення розслідування.
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос відстоював версію, що на полігоні відбулося подвійне заряджання через відсутність запобіжників.
Прокуратура розглядала три версії вибуху міномета “Молот” після проведення слідчого експерименту на Рівненському полігоні: людський фактор – подвійне зарядження, неналежний стан міномета “Молот” і неналежний стан міни, яка заряджалась.

Читайте також:
13 смертей за два роки: Луценко розповів, чому вибухають міномети “Молот”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна