Чорновол відмовилася свідчити в Державному бюро розслідувань

 

Підозрювана Тетяна Чорновол відмовилася свідчити Державному бюро розслідувань, посилаючись на статтю 63 Конституції України.

Про це у вівторок, 14 квітня, повідомили в пресслужбі Держбюро розслідувань.

Зазначається, що Чорновол підозрюють в умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині, вчиненого за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

“У ході допиту підозрювана відмовилася від надання будь-яких показів, посилаючись на ст. 63 Конституції України”, – йдеться в повідомленні.

Пресслужба ДБР цього ж дня оприлюднила повідомлення, де пояснює процесуальну хронологію кримінального провадження щодо Чорновол.

У Держбюро стверджують, що розстріли на Майдані та прилеглих вулицях у Києві 18.02.2014 розпочалися після підпалу офісу Партії регіонів.

Досудове розслідування у справі за фактом вбивства Володимира Захарова проводилося слідчими МВС, які сформували основну доказову базу.

“Після прийняття Генеральним прокурором Юрієм Луценком рішення про зміну підслідності в зазначеному провадженні та передачу його до Департаменту спецрозслідування під керівництвом Сергія Горбатюка слідчі дії у провадженні не проводилися. Повідомлення Луценка про його особисту присутність під час подій, пов’язаних з підпалом офісу “Партії регіонів” вказує на незаконність прийняття ним процесуальних рішень у цьому провадженні, де він є свідком та може свідчити про конфлікт інтересів при прийняття рішення про зміну підслідності у кримінальному провадженні”, – йдеться в заяві пресслужби ДБР.

Рішення про виділення кримінального провадження щодо Чорновол та визначення підслідності у ньому за ТУ ДБР, розташованому у м. Києві, прийнято 25 березня 2020 року.

На дату ухвалення рішення вказаний Департамент перебував у підпорядкуванні заступника Генерального прокурора Трепака В.

У ДБР нагадали, що перший заступник директора Олександр Бабіков не є керівником органу досудового розслідування, не може приймати процесуальні рішення та впливати на хід розслідування кримінального провадження щодо Чорновол.

Затримання Чорновол після оголошення повідомлення про підозру за відсутності дозволу слідчого судді на її затримання неможливе.

Про такий дозвіл на затримання сторона обвинувачення не зверталася.

“Чорновол не підозрюється (обвинувачується) у організації чи участі у масових протестах. Інформація, озвучена Чорновол Т. про те, що їй інкримінується вчинення злочинів, передбачених ст. 170, 294, 146, 122, 121, 125, 126 КК України, є недостовірною”, – наголосили в пресслужбі ДБР.

Як інформувала “Новинарня, 10 квітня Державне бюро розслідувань повідомило колишній народній депутатці Тетяні Чорновол про підозру в умисному вбивстві внаслідок підпалу партійного офісу Партії регіонів у 2014 році.

Вранці 10 квітня Тетяна Чорновол повідомила, що в її будинку проводиться обшук.

Читайте також:
Аваков заступився за Чорновол та розкритикував ДБР. Держбюро відповіло

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна