Указ Зеленського про переведення військових на нижчі посади повторює вже існуючі норми, – ГШ

 

Правова норма про можливе переведення військовослужбовців на нижчі посади без їхньої згоди вже існувала в ЗСУ з початку воєнних дій у 2014 році.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в роз’ясненні Головного управління персоналу Генштабу ЗС України до указу президента Володимира Зеленського, виданого 10 квітня, який спричинив обговорення та хвилю критики з боку військових.

У пояснення ГУП ГШ ЗСУ, переданому “Новинарні“, йдеться: “10 квітня 2020 року видано Указ Президента України № 135 “Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України”, яким внесено такі зміни:

  • виключено підставу звільнення з посад і зарахування у розпорядження військовослужбовців, яким повідомлено про підозру у вчиненні злочину у сфері службової діяльності, але до яких не застосовано запобіжні заходи кримінального провадження;
  • унормовано порядок укладення перших контрактів з громадянами, які мають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра та приймаються на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу;
  • унормовано порядок надання відпусток в особливий період та визначення їх тривалості, виходячи з віддаленості від місця проходження військової служби;
  • внесено правки технічного характеру для усунення невідповідностей законодавчим актам вищої юридичної сили, виключення суперечливих норм між різними пунктами Положення.

Разом з тим, у деяких засобах масової інформації та в соціальних мережах заявлено про звуження Указом Президента України прав військовослужбовців щодо призначення в особливий період на посади без їх згоди (у тому числі і на нижчі посади).

Зазначені заяви не відповідають дійсності, оскільки правова норма щодо переміщення військовослужбовців на інші посади після оголошення мобілізації і внаслідок проведення організаційних заходів (в першу чергу перехід на штати і структури воєнного часу) вже існувала з початку воєнних дій у 2014 році та закріплена у:

  • пункті 256 Положення – “у разі потреби доукомплектування Збройних Сил військовослужбовці до закінчення організаційних заходів призначаються на інші посади (у тому числі і нижчі) без згоди військовослужбовця, за винятком випадків визначених пунктом 112 (деякі сімейні обставини та поважні причини)” (норма запроваджена 14.07.2015 Указом Президента № 417);
  • пункті 118 Положення – “У разі неможливості призначення військовослужбовців, які вивільняються, на рівнозначні посади вони призначаються на нижчі посади (не більше як на один ступінь чи за їх згодою більше ніж на один ступінь)” (норма запроваджена 14.11.2016 Указом Президента № 503);
  • пункті 112 Положення – “Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце служби у випадках, визначених пунктом 82 Положення (у тому числі на нижчі посади), без згоди військовослужбовця, за винятком наступних випадків:

1. Неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

2. Неможливість проживання членів сім’ї військовослужбовця за станом здоров’я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують;

3. Потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім’ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують.

Зазначені норми запроваджено в порядок проходження військової служби на виконання вимог статті 4 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, ст.1, 3, 4, 11, 14 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Зміна до пункту 257 Положення, внесена Указом Президента України від 10.04.2020 № 135, не запроваджує нових норм, а лише виключила невідповідність цього пункту вимогам законодавства”, – зазначили юристи Головного управління персоналу Генштабу Збройних сил України.

Читайте також:
Нардеп-“кіборг” Костенко: справжній президент мав би визнати помилки у військовій політиці та швидко їх виправити

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна